Završena izrada monografije opštine Srbac

Nakon gotovo dvije i po godine od početka rada, iz štampe su izašli prvi primjerci monografije koja nosi naziv “Srbac-monografski zapisi”, nastale u izdanju Opštine Srbac, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i štamparije Grafomark iz Laktaša.

Kapitalno djelo, prvo ovakve vrste u našoj opštini, ostaće kao trajno svjedočanstvo o ljudima i događajima na ovim prostorima i predstavljaće spomenik jednog vremena, zaključeno je na današnjoj sjednici redakcionog odbora u zgradi Opštinske uprave u Srpcu.

Knjiga je napisana na 428 stranica i obiluje sa 369 fotografija, brojnim dokumentima, ilustracijama i raznovrsnim podacima koji datiraju još od rimskog doba pa sve do današnjih dana. U monografiji su opisane istorijske ličnosti, duhovni i kulturni stvaraoci, privrednici, zdravstveni, prosvjetni, sportski i drugi radnici koji su svojim likom i djelom zaslužili da ostanu upisani u istoriju naše lokalne zajednice, a među njima je i 26 doktora nauka.

Urednik monografije, Žarko Šarić, podsjetio je da je u februaru 2018. godine održan prvi sastanak u Opštinskoj upravi na temu izrade monografije i da je od tada do danas učinjen ogroman napor na prikupljanju obimnog književnog materijala ugrađenog u ovu monografiju koja je po mnogo čemu jedinstvena na ovim prostorima.

“Iskoristili smo brojne podatke koje smo ranije prikupljali za Enciklopediju Republike Srpske, ali smo isto tako proveli dosta vremena u istraživanju i razgovoru sa ljudima kako bismo sakupili nove informacije. Ono po čemu je ova knjiga upečatljiva su detaljni podaci o svakom selu u srbačkoj opštini, počev od istorijata, broja stanovnika, vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti mještana, važnijim objektima i događajima u selu i drugim karakteristikama, što niko na našim prostorima u ovakvom formatu nije učinio”, rekao je Šarić.

Na pisanju monografije bilo je angažovano 19 autora, a najveći dio posla obavili su članovi redakcionog odbora: Gordana Đukić, Ranko Šarić, Danilo Košutić, Žarko Šarić, Miloš Milinčić i Dejan Jovičić, koji su napisali 295 od ukupno 428 stranica.

Ostatak tema obradili su drugi autori, među kojima su: protosinđel Teofil, protonamjesnik Željko Sarić, dr Miomir Šaula, Sandra Miholjčić, Slavica Repić, Vićo Kovačević, Obrad Nikičević, Radisava Šuščević, Sanela Vidović, Proko Dragosavljević, Predrag Dragosavljević, Željko Babić i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na lekturi i korekturi su bili angažovani članovi srbačke Prosvjete, Gordana Đukić i Miloš Milinčić, a dizajn korica je uradio Milan Krajinović. Saradnik na izradi monografije je bio i Konstantin Šarić.

“Ova knjiga je istinski biser i njena vrijednost je neprocjenjiva jer svako ko je prelista moći će pronaći ono što ga zanima o našem narodu i njegovoj istoriji”, rekao je profesor Miloš Milinčić.

Danilo Košutić, koji je jedan od najzastupljenijih autora u knjizi, ocijenio je da je monografija nastala u teškom vremenu koje je obilježila pandemija virusa korona i izrazio nadu da će se pronaći način da se na adekvatan način prezentuje javnosti, jer to po svemu zaslužuje.

“U knjizi se može pronaći pregršt korisnih informacija i svako iz nje može naučiti nešto novo. Veoma sam zadovoljan kako je sve ispalo, ovo je pečat jednog vremena i odavno smo čekali jednu ovakvu knjigu”, rekao je Košutić.

Budući da su iz štamparije Grafomark izašli tek prvi primjerci ove knjige, u narednim sedmicama predstoji štampanje preostalog tiraža od hiljadu primjeraka.

Imajući u vidu da je pandemija zaustavila sva kulturna i druga dešavanja, što podrazumijeva i zabranu većih okupljanja, još uvijek je neizvjesno kada će se organizovati promocija monografije, ali se očekuje da bi to moglo biti do jeseni, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Jedan broj primjeraka knjige biće pušten u prodaju nakon promocije kako bi je mogli kupiti oni koji budu zainteresovani da je posjeduju u kućnoj biblioteci dok će preostali primjerci biti namijenjeni kao poklon naučnim i javnim radnicima, istaknutim ličnostima iz naše lokalne zajednice, najboljim učenicima i studentima i drugim građanima koji pokažu uspjeh u određenim društvenim oblastima, kao i gostima iz drugih opština i država.

Knjiga je nastala pod pokroviteljstvom Opštine Srbac a na čelu organizacionog odbora nalazio se načelnik opštine Mlađan Dragosavljević. U odboru su još bili i: Marko Miholjčić, Vladimir Gužvić, Gordana Đukić i Karolina Stanišljević.

“Jako sam zadovoljan što sam dobio priliku da učestvujem u izradi jednog ovakvog kapitalnog djela. Ponosan sam što je Srbac po prvi put u istoriji dobio svoju monografiju koju će vjerujem, sa zadovoljstvom, čitati i generacije koje tek dolaze. Upućujem zahvalnost u svoje lično ime, i u ime svojih saradnika, svima koji su učestvovali u njenom stvaranju”, rekao je načelnik Dragosavljević.