JP ”Radio-Srbac” je jedini elektronski medij na području opštineSrbac i poslije Radio-Banjaluke,sada Radija RS, najstariji je Radio u ovoj regiji.

Njegovo osnivanje krenulo je u martu 1975.godine, na ideju bivšeg urednika Radio-Sarajeva  Zlatka Prlende, a povod su bile katastrofalne poplave koje su u novembru 1974. godine zahvatile opštinu Srbac.

Inicijativu za osnivanje  radio-stanice svesrdno su podržali odbornici Skupštine opštine Srbac i 20.marta 1975. godine donjeli odluku o njenom osnivanju.

Tri mjeseca kasnije ili tačno 21.6.1975.godine krenulo je emitovanje radijskog programa i to traje skoro četiri i po decenije. Za to vrijeme, Radio-Srbac  je  u više navrata mijenjao organizacionu formu, svoj naziv, status, da bi to danas bilo javno preduzeće sa državnom svojinom, čiji je osnivač Opština Srbac koja je preuzela obavezu da putem budžetskog granta finansira djelatnost ove informativne kuće.

Punih 18 godina program Radio-Srpca emitovan je na srednjem talasu, dužine 333 metra, odnosno 900 kiloherca, da bi se ratne 1993.godine prešlo na savremeniji vid radijskog emitovanja putem FM(UKT) područja na frekvenciji 93,2 megaherca. Radio-Srbac  je 2011. godine krenuo sa emitovanjem programa putem internet na adresi www.radiosrbac.com i svakodnevno postavljanje najvažnijih vijesti iz naše opštine . Pored web stranice, uređujemo i facebook profil Radio-Srpca.

Prvi spiker Radio-Srpca bila je Nada Novaković.  Funkciju direktora su obavljali: Uglješa Petković, Sreten Golić, Žarko Šarić, Obrad Nikičević, Stanko Radumilo, Velimir Stamenić i Dejan Ugren. Na poslovima pripreme programa do sada je radilo 11 novinara, 7 tehničara, 6 ostalih radnih, a poslove spoljnjih saradnika obavljalo je više od 120 mladih ljudi.

Na funkciji direktora i glavnog i odgovornog urednika sada je Ljiljana Koščica. Novinari :Milanka Mihić i Dejan Ugren,

Tonski realizatori:  Stojan Dabić i Darko Cvijanović,

Administracija i finansije: Snežana Čabrilo

 

Usluge:

JP,,Radio-Srbac“ nudi usluge oglašavnja, reklamiranja i komercijalnih čestitki

 

Adresa: Ulica ,,Danka Mitrova“ 1, 78420 Srbac

Kontakt telefon: 051/740-516, 

                              051/ 745-300,

                              051/ 745-301,

                              051/745-302

 

E-mail:  radiosrbac@yahoo.com

Frekvencija: 93,2 MHz

 

 

 

 

Arhiva