Viktor Nuždić u Srpcu sa predstavnicima opštinske uprave i organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata,ratnih zločina i traženja nestalih lica Viktor Nuždić posjetio je danas opštinu Srbac i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima opštinske uprave i organizacija i udruženja koja su proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Sastanak je održan u Spomen sobi u Srpcu a prije radnog dijela sjednice direktor Nuždić je u prisustvu rukovodstva Boračke organizacije odao počast poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Republički centar za istraživanje rata,ratnih zločina i traženje nestalih lica na ovaj način samo je nastavio saradnju republičkih institucija sa lokalnim zajednicama,rekao je Nuždić.

„Smatramo da je jako bitno da se bavimo pitanjima koja proističu iz odbrambeno-otadžbinskog rata shodno procesu traženja nestalih lica i uopšte procesu dokumentovanja svega onog što nam se dešavalo od devedesetih godina kako nam se istorija ne bi ponovila. Srbac je uvijek na neki način bio predvodnik svih ovih aktivnoisti i danas sam pohvalio i rukovodstvo opštine i organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata na njihovoj memorijalizaciji značajnih događaja kako za opštinu Srbac tako i za Republiku Srpsku“rekao je Nuždić i dodao da će Republički centar uvijek biti otvoren za dalju saradnju kako sa lokalnom upravom u Srpcu tako i sa drugim lokalnim upravama.

„Ovo je samo nastavak procesa koji mi kontinuirano radimo a to je da obiđemo svaku lokalnu zajednicu i da uspostavimo saradnju prevashodno u njegovanju kulture,sjećanja i pamćenja“rekao je Nuždić.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Srbac Duško Mitrić izrazio je zadovoljstvo posjetom i dodao da su iskoristili mogućnost da u goste pozovu direktora Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Viktora Nuždića kako bi iz prve ruke dobili informaciju o svim aktivnostima u radu Centra.

“Izražavam zadovoljstvo rezultatima ove posjete,a ono što nas zanima u Srpcu je informacija da li ima pomaka u procesu traženja nestalih boraca Vojske RS.Mi u Srpcu još uvjek tragamo za 10 naših nestalih sugrađana tako da smo dobili određene informacije u kom pravcu će ići taj proces u narednom periodu“rekao je Mitrić.

Na kraju sastanka upućena je jedinstvena podrška institucijama RS u borbi za očuvanjem Republike Srpske.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan sa saradnicima,predsjednici Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i Odbora RVI Branko Grahovac i Goran Trivunić,predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Dragutin Stanojević i Milorad Stanišljević predsjednik Udruženja RVI Srbac.