Upozorenje na visoke temperature do 23. julaOpštinska služba civilne zaštite Srbac upozorava stanovnike opštine Srbac na vrlo toplo vrijeme u narednih sedam dana.
Najviše temperature vazduha se očekuju u periodu od 17. do 19. jula sa maksimalnom temperaturom vazduha od 33 do 40, u višim predjelima do 29 stepeni Celzijusovih.
Od 20. do 22. jula maksimalna temperatura vazduha biće par stepeni niža i to od 31 do 36, u višim predjelima 26 stepeni Celzijusovih.
“U skladu s tim, potrebno je planirati radne aktivnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se što kraći boravak na otvorenom u vremenu od 12 do 18 časova, laganije oblačenje, korištenje zaštitnih sredstava i konzumacija vode. Upozorenje se odnosi i na veliku opasnost od nastanka i širenja požara na otvorenom prostoru”, navedeno je iz Opštinske službe civilne zaštite.
Po trenutnim prognozama osveženje se očekuje tek 23. jula.
Zbog visoke dnevne temperature iz Auto-moto saveza Republike Srpske apeluju da vozači planiraju putovanja u ranim jutranjim ili kasnim poslijepodnevnim časovima, da tokom dužih putovanja prave češće pauze i izbjegavaju rizična preticanja.