Udruženje penzionera opštine Srbac jedno od najboljih u Republici Srpskoj

U novoj skupštinskoj sali danas je održana godišnja Skupština Udruženja penzionera opšine Srbac.

Pored delagata, sjednici su prisustvovali načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović i predsjednik Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar.

Prisutnima se obratio načelnik i istakao da je veliki značaj postojanja Udruženja i istakao dobru saradnju opštinske uprave I Udruženja, te članovima poželio dobro zdravlje.

,,Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vas pozdravim i da vam se obratim, jer kada je Udruženje penzionera u pitanju, uvijek postoji povod da se afirmativno govori. Značaj opštinskog udruženja penzionera za našu lokalnu zajednicu je neizmjeran, a veoma je važan i kvalitetan rad koji karakteriše srbačko Udruženje. Takođe, moram istaći i dobru saradnju  između Udruženja i lokalne uprave, a ne sumnjam da će to tako biti i u narednom periodu. Želim vam dobro zdravlje i uspješan rad”, rekao je načelnik.

Predsjednik Uduženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović je istakao da je Udruženje penzionera opštine Srbac jedno od najbolje organizovanih, čiji su rad i zalaganje za svoje članove prepoznatljivi, a saradnja sa lokalnom upravom na zavidnom nivo.  Trifunović je u svom obraćanju rekao da je uvećanje penzija od 1. Januara prošle do 1.januara ove godine u iznosu 27,5 odsto najveće do sada i dodao da će se i u naednom periodu raditi na poboljšanju položaja penzionera, većim olakšicama pri kupovini lijekova i liječenju, kao na poboljšanju raznih drugih  uslova koji se tiču uslova života penzionera. Udruženje penzionera Republike Srpske ima odličnu sardanju sa ministarstvima i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, tako da očekuju podršku u ostavrivanjivanju svojih planova.

,,Rado se odazovem pozivu na vašu Skupštinu, jer ste zaista odlično organozovani što se vidi u rezultatima vašeg rada. Republičko udruženje će se i dalje raditi na tome da se standard još popravi, a među nekim od ciljeva je da se penzije usklađuju dva puta godišnje, da se pomoć porodicama umrlih članova poveća, jer vrijednost novca danas nije ista kao prije 15 godina, kao i da bračni drug naslijedi dio penzije umrlog člana, ukolkiko zadržava svoju penziju koja je manja od penzije umrlog člana. Obzirom da penzioneri svoja primanja troše u svojim lokalnim zajednicama, među prvima plaćaju račune i ostale naknade, kupovinu vrše u Republici Srpskoj, učestvovali su u stvaranju Republike Srpske,s pravom očekujemo razumijevanje i ispunjavanje naših zahtjeva”, rekao je Trifunović.

Sekretar Udruženja penzionera opštine Srbac Slavko Malešević izložio je izvještajna dokumenta, najvažnije aktivnosti u protekloj godini, istakavši  kao veoma važno povećanje penzija.

,,Na kraju 2022.godine, od 2.700 penzionera na području naše opštine 94% su članovi našeg Udruženja i prosječna penzije je iznosila 431 marku. Međutim, nakon redovnog godišnjeg usklađivanja, prosječna penzija u RS iznosi 540 KM, a na području naše opštine 490 KM, što je ublažilo posljedice poskupljenja. Nadamo se da će Udruženje penzionera RS biti istrajno u realizaciji planova koji za cilj imaju bolji standard penzionera”, rekao je Malešević.

On je dodao da je virus korona imao veliki uticaj na smrtnost članova, tako da je prošle godine umro 121 član, što je oko 5% od ukupnog broja članova. Kroz naknade članovima umrlih porodica isplaćeno je oko 50% godišnjih prihoda. Pored toga je isplaćeno 260 jednokratnih novčanih pomoći I ističe da sve to ne bi mogli bez finansijske pomoći Opštine Srbac.

Sva dokumenta su usvojena jednoglasno, a jednoglasno je usvojen i prijedlog poskupljenja članirane za 1 marku, to jeste da umjesto dosadašnje 3, iznosi četiri marke. Ovu odluku je obrazložio predsjednik Udruženja Ostoja Romić.

 ,,Inicijativa je potekla jezbog poskupljenja koja su prisutna svagdje, pa tako i u našem u poslovanju. Nažalost, osnovni razlog za povećanje je to što se smrtnost u Udruženju povećala i zbog toga smo dovedeni da biramo izmešu dvije opcije – smanjenje iznosa pomoći ili povećanje članirane. Svi smo se složili da to bude povećanje, jer nema smisla da se uz sva poskupljenja umanjuje iznos pomoći našim članovima”, rekao je Romić i pojasnio da je saglasnost dalo i 10 mjesenih odbora.

Slobodan Brdar, predsjednik Skupštine Udruženja penzionera RS rekao je da veliko interesovanje među penzionerima vlada za vaučere koje su se prethodnih godina mogli iskoristiti u turističkim i banjsko-rehabilitacionim centrima, tako da će se na toj pogodnosti raditi I ove godine.