U Srpcu osnovan novi Privredni savjet

Danas je održana prva radna sjednica novog Privrednog savjeta opštine Srbac na kojoj je izabrano rukovodstvo i definisano nekoliko važnih pitanja koja su od značaja za budući privredni razvoj u Srpcu.
Poslovnikom o radu predviđeno je da Privrednim savjetom predsjedava načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, a da potpredsjednik bude iz reda privrednika, i ovu dužnost će, jednoglasnom podrškom prisutnih članova, u narednom periodu obavljati direktor Perutnine Ptuj, Velibor Popović. Izabran je i sekretar Privrednog savjeta a radi se o Nikolini Pronj, službeniku Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti.
Sjednice Savjeta će se održavati najmanje jednom u tri mjeseca, a po potrebi i češće, rekao je načelnik odjeljenja Marko Miholjčić.
“Ovo je savjetodavno tijelo koje daje mišljenje i preporuke, pokreće inicijative i odlučuje o pitanjima koja se odnose na stanje i razvoj privrede u Srpcu. Naša odluka je da od ukupnog broja članova, dvije trećine čine privrednici, kako bi imali većinu prilikom glasanja i odlučivanja a ostatak će činiti radnici lokalne uprave. Po potrebi, učušće u radu mogu uzeti i predstavnici nekih republičkih institucija koje djeluju u Srpcu”, rekao je Miholjčić.
Govoreći o aktuelnom stanju u privredi, Miholjčić je rekao da je zaključno sa 30. novembrom u Srpcu bilo zaposleno 2850 radnika što je više za oko 400 u zadnje četiri godine a od 2013. godine broj je povećan za preko 500 radnika. Prema njegovim riječima, na to je najviše uticalo proširenje poslovanja domaćih privrednih subjekata i onih čije je sjedište u drugim opštinama, ali imaju svoje poslovne jedinice u Srpcu.
“Pokrivenost izvoza uvozom za prošlu godinu je bila veća za oko 115 do 120 odsto a robna razmjena je iznosila oko 50 milona КM. Da nije bilo pandemije virusa korona, ovi pokazatelji bi bili još bolji”, rekao je Miholjčić.
Članovi Privrednog savjeta raspravljali su danas o Planu upisa učenika u prve razrede Centra srednjih škola “Petar Кočić” Srbac za školsku 2022/23. godinu.
Sjednici je prisustvovao direktor Centra, Milenko Živanić, koji je rekao da se prijedlog plana upisa mora dostaviti ministarstvu do 31. decembra i dodao da se u obzir uzima i mišljenje predstavnika privrednog sektora, zbog čega se ovo pitanje našlo danas na dnevnom redu.
“U ovoj školskoj godini upisana su 332 učenika u 16 odjeljenja, odnosno 10 zanimanja, gimnazija opšti smjer, ekonomski i bankarski tehničari, bravari-zavarivači, obrađivači metala rezanjem, CNC tehničari, frizeri, konobari i kuvari. Nismo imali poteškoća sa upisom u bilo koju od struka, osim sa gimnazijom”, rekao je Živanić.
On ističe da predstoje razgovori sa roditeljima i učenica budućih srednjoškolaca, zbog čega će u Razboju u utorak biti održan roditeljski sastanak, a u planu je da se sastanci održe i u Srpcu i Sitnešima.
Prethodne školske godine osnovno obrazovanje je okončalo 135 učenika a ove je za osam manje. Naredne školske godine opet dolazi do povećanja, odnosno 137 a nakon toga iz tri srbačke osnovne škole izlazi 145 učenika.

“Naš plan je da upišemo pet odjeljenja jer će ih isto toliko završiti ovu školsku godinu. Trenutna razmišljanja su da bude kombinovan opšti i računarsko-informatički smjer gimnazije, zatim po pola odjeljenja carinskih i poslovno-informatičkih tehničara, zatim bravari-zavarivači i mehaničari mehatronike, kao i konobari i kuvari. S tim da ostaje otvorena mogućnost i za druge struke i zanimanja”, naglasio je Živanić.
On je pohvalio odluku Opštinske uprave da u protekle tri godine subvencionira đački prevoz za učenike prvog razreda u iznosu od 50 odsto i povećanje u narednoj školskoj godini na 100 odsto, dodajući da se priključilo i resorno ministarstvo koje stipendira 18 učenika prvog razreda koji se obučavaju za bravare-zavarivače i uz to imaju plaćen prevoz.
“U završnoj smo fazi rekonstrukcije Centra srednjih škola što će takođe omogućiti bolje uslove školovanja i vjerujemo opređeliti đake da upišu neku od srednjih škola u Srpcu”, rekao je Živanić.
Potpredsjednik Privrednog savjeta Velibor Popović pohvalio je neka od zanimanja, poput budućih mehatroničara, ističući da potrebe za ovakvim kadrom ima u proizvodnom pogonu Perutnine gdje zapošljavaju ljude iz drugih opština sa ovim obrazovnim profilom, jer ih nema dovoljno u Srpcu.
“Sigurno da postoji potreba za formiranjem novih struka i zanimanja orijentisanih na poljoprivredni i prehrambeni sektor. Naša firma je spremna da iduće godine primi 30 novih radnika a trenutno ih zapošljavamo 269. Planiramo podići proizvodnju za 20 odsto i popraviti izvoz. Od toga će deset miliona КM otići za Crnu Goru gdje već imamo potpisane ugovore”, rekao je Popović.
On smatra da bi dobar način stimulisanja budućih srednjoškolaca bio plaćena praksa od strane preduzetnika, na šta bi takođe bili spremni u ovom proizvodnom pogonu.
Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da su vršena anketiranja u više navrata i da nije bilo interesa za onim smjerovima za kojima postoji realna potreba.
“Posebno smo radili ankete sa roditeljima a posebno sa đacima i nije bilo dovoljno zainteresovanih za drvoprerađivačka, poljoprivredna i druga zanimanja koji imaju perspektivu u Srpcu”, rekao je Miholjčić.
Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić rekao je da je broj srednjoškolaca važan za egzistenciju lokalne zajednice jer koeficijent raspodjele sredstava za punjenje budžeta od PDV-a zavisi od broja upisanih đaka u srbačke srednje škole.
“Zato moramo pronaći način da najveći broj budućih srednjoškolaca zadržimo u Srpcu a to nećemo postići otvarajući nove struke ili zanimanja za kojima ne postoji potreba u Srpcu, već za one kojima ćemo ih zadržati. Moramo stvoriti bazu za potencijalne investitore koji traže nove profile i koje će obučena radna snaga opredjeliti da otvore proizvodne pogone u Srpcu”, rekao je Gužvić.
Sekretar Privrednog savjeta Nikolina Pronj rekla je da bi privredni subjekti trebali održati prezentacije za učenike kako bi ih na taj način zainteresovali i opredjelili prilikom upisa, dok je predstavnik Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Jordan Кuvalja rekao da su realne potrebe i za obučavanjem tekstilnih tehničara jer u ovoj industriji u Srpcu radi najmanje 350 radnika.

Tokom sjednice Privrednog savjeta bilo je riječi i o odluci o usvajanju budžeta opštine Srbac za 2022. godinu o čemu je govorila načelnica Odjeljenja za finansije Zorica Popović koja je rekla da su ukupna budžetska sredstva predviđena u iznosu od 12.612.000 КM i veća su za 24 odsto. Tome je, kako je pojasnila, doprinio prelazak Doma zdravlja Srbac na trezorsko poslovanje, a bez ove ustanove budžet bi iznosio 10.204.000 КM.
“Procjena je da će ostvareni prihodi biti veći za 46 odsto a bez Doma zdravlja za 17 odsto. Na to najviše utiče povećanje prihoda od indirektnih poreza koji će biti veći za oko 100 hiljada КM i premašiće cifru od 5.6 miliona КM. Biće povećana sredstva za poljoprivrednike, podsticaje za zapošljavanje, stipendije, boračke kategorije i socijalna davanja”, rekla je Popović.
Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je napravljen iskorak u povećanju sredstava, što će se odraziti i na privredu i dodao da su u narednom periodu planirana uvećanja za ovaj sektor.
“Možemo se pohvaliti dobrom likvidnošću budžeta i redovnošću u izmirenju svih obaveza. To će doprinijeti kontinuitetu razvoja ali i stvaranju osnove za budući privredni rast. Pored podsticaja za zapošljavanje iz opštinskog budžeta imali smo veliku podršku Vlade Republike Srpske i drugih institucija koje su plasirale u našu lokalnu zajednicu nekoliko stotina hiljada КM po raznim programima zapošljavanja”, rekao je načelnik Dragosavljević.
Načelnik odjeljenja Marko Miholjčić rekao je da će iduće godine za 20 hiljada КM biti veći podsticaji za zapošljavanje, odnosno iznosiće 50 hiljada КM a način raspodjele umnogome će zavisiti od Privrednog savjeta.
“Prije nego što odluka dođe na skupštinu, sa članovima Privrednog savjeta ćemo na jednoj od narednih sjednica dogovarati da li da se sredstva ulože u nova zapošljavanja, nabavku sertifikata i slično. Povećan je i iznos sredstava za poljoprivrednike, ove godine rebalansom na 70 hiljada a za narednu godinu je planirano 100 hiljada КM”, rekao je Miholjčić.
Na kraju današnje sjednice, članovi Savjeta podržali su odluku o visini stope poreza na nepokretnost na području opštine Srbac za iduću godinu.
Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da stopa iznosi 0.15 odsto, dok je za kapacitete u kojima se obavlja proizvodna djelatnost 0.08 odsto, što je na nivou prethodnih godina.
“Stopu od 0.15 odsto primjenjuje većina lokalnih zajednica u okruženju a kada je riječ o stopi od 0.08 po tome smo čak i povoljniji od okolnih opština”, rekao je načelnik Dragosavljević.
On se pohvalno izrazio o postojanju Savjeta i izrazio nadu da će značajno doprinijeti povoljnijoj privrednoj klimi u Srpcu.
“Na ovaj način obezbijedićemo javno-privatni dijalog Opštinske uprave s jedne i privrednika s druge strane, uz redovno međusobno informisanje i razmatranje pitanja od interesa za obe strane. Zajednički ćemo predlagati mjere za razvoj lokalne zajednice, učestvovati u izradi akata i podnositi inicijative za partnerske projekte”, rekao je načelnik Dragosavljević.