U organizaciji Narodne biblioteke u Srpcu danas odigran međunarodni šahovski onlajn turnir

U čitaonici Narodne biblioteke u Srpcu, danas je održan jedan od najvećih sportskih događaja u novijoj istoriji Srpca. Radi se o međunarodnom onlajn turniru između šahista iz Banjaluke i Srpca i članova Moskovskog šahovskog saveza.

Boje Srpčana branili su predsjednik Šahovskog kluba Srbac Jovo Gužvić, potpredsjednik Dragan Bakić, kapiten Mirko Stojković i član kluba Danko Gužvić a učešće je uzelo i deset šahista banjalučkog Centra za unapređenje i razvoj šaha „Gambit“ – Nemanja Šipka, Vladimir Vučić, Stefan Reljić, Vladan Pejić, Vladislav Pejić, Stefan Кondić, Bojan Ćorić, Stojan Zjajić, Slavenko Aleksić i Bojan Кorićanac.Nesvakidašnji sportski turnir, prvi na našim prostorima, simbolično je nazvan prijateljskim mečom između Rusije i Republike Srpske a održan je uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Organizator turnira je bila Narodna biblioteka Srbac a pokrovitelj Opština Srbac, na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem koji je prisustvovao mečevima i u pozdravnom govoru izrazio ponos što je naša opština bila domaćin ovakvog reprezentativnog događaja.

„Na ovaj način pokazujemo opredjeljenost da njegujemo prijateljstvo sa bratskim ruskim narodom u svim oblicima i nadamo se da će nakon poboljšanja epidemiološke situacije ova saradnja biti unaprijeđena“, rekao je Dragosavljević i putem video linka čestitao predstojeći praznik Dan branilaca otadžbine koji se u Rusiji obilježava 23. februara.

Turnir se igrao od 15 do 17 časova po lokalnom vremenu, na međunarodnoj šahovskoj platformi lichess.org, a za to vrijeme su domaći i moskovski šahisti odigrali na desetine mečeva koji su bili ograničeni na trajanje od tri minuta. Viđeni su fantastični potezi sa obje strane, a zasluženo je slavila moskovska ekipa koja je potvrdila da je Rusija bila i ostala svjetska šahovska velesila.

Predsjednik banjalučkog Gambita, Nemanja Šipka, rekao je da je ruska ekipa bila dominantna jer je očigledno da imaju veliko iskustvo i da se bolje snalaze u bržem tempu igre.

„Ovo je za nas bio početak nove saradnje i organizacije sličnih mečeva u narednom periodu. Ukoliko se epidemiološka situacija normalizuje, voljeli bismo ugostiti naše prijatelje iz Rusije u Republici Srpskoj jer svi ipak preferiramo mečeve uživo, a nadamo se da će biti mogućnosti da i mi odemo u Rusiju“, rekao je Šipka.

Кapiten Šahovskog kluba Srbac Mirko Stojković rekao je da je organizacija ovakvog turnira pun pogodak i da je prava privilegija igrati protiv vrsnih šahista iz glavnog grada Rusije.

„U ovakvim mečevima rezultat zaista nije bitan iako smo pružili solidan otpor. Ovo je bila izvanredna ideja koju će naš šahovski klub podržati i u budućnosti“, rekao je Stojković.

Prije početka turnira, šahistima su se onlajn putem obratili ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije, Anastasija Gajdaljenok i član Predsjedništva Moskovskog šahovskog saveza Denis Кočetov, koji je bio jedan od inicijatora turnira, a pozdravne riječi uputio je i predsjednik Moskovskog šahovskog saveza Sergej Nikolajevič Popov. Popov je podsjetio da su Sovjetski Savez i Jugoslavija tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka dominirali na svjetskoj šahovskoj sceni, podsjetivši na legendarne mečeve sovjetskog šahiste Mihaila Talja 1959. godine u Bledu, Zagrebu i Beogradu i čuveni meč SSSR-a i ostatka svijeta koji se 1970. godine odigrao u Beogradu.

„Nadam se da je ovaj prijateljski meč početak jedne dublje saradnje i da ćemo se još više zbližavati i organizovati razne manifestacije koje će povezivati naša dva naroda“, rekao je Popov.

On je po završetku mečeva iznio pohvale na račun banjalučkih i srbačkih šahista ističući da među njima ima nekoliko sjajnih igrača.

„Naši šahisti iz Moskve su oduševljeni turnirom i kvalitetom partija i svi su izrazili želju da turnir postane tradicionalan i održava se ne jednom godišnje, kao što je prvobitno bio plan, već po mogućnosti na svakih pola godine“, istakao je Popov.

Direktor Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović prezadovoljan je organizacijom današnjeg turnira koji je po prvi put organizovan u Republici Srpskoj u ovakvom obliku.

„Posebno sam srećan što je od strane Rusa inicirano da meč bude nazvan prijateljskim susretom između selekcija Rusije i Republike Srpske, što će biti naznačeno i u diplomama koje će biti poslane poštom našim šahistima. Zahvaljujem se na podršci Ambasadi Rusije i Opštini Srbac, kao i banjalučkom Gambitu koji je donio svu potrebnu opremu za današnje mečeve te kompaniji M:tel i njihovom predstavniku Živku Todoroviću koji su se pobrinuli da internet komunikacija bude na nivou“, rekao je Savanović.

On dodaje da je u početnim pregovorima za odigravanje turnira od strane Rusa inicirano da se umjesto na 14 igra na 50 ploča ali da nije bilo tehničkih kapaciteta da se mečevi igraju u tom obimu.

„Nadamo se da će turnir zaživjeti i da će biti mogućnosti da se iz godine u godinu razvija i uključuje još veći broj učesnika“, rekao je Savanović.Prema njegovim riječima, ovim događajem je neformalno ozvaničen početak rada Centra za izučavanje ruskog jezika u Srpcu a zvanično otvaranje je predviđeno do kraja aprila kada bi u Srbac trebala stići delegacija Tambovskog Univerziteta uz čiju podršku će biti organizovana škola ruskog jezika u Srpcu.