U opštini Srbac za sada stabilna epidemiološka situacija

Epidemiološka situacija na području naše opštine, prema mišljenju Epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac i zdravstvenog inspektora opštinske uprave Srbac, je stabilna i pod kontrolom i do sada nije registrovan ni jedan slučah zaraze virusom korona .
,,U kućnoj izolaciji nalaze se samo dva naša gradjanina koji su imali kontakt sa jednim licem koje se vratilo iz Italije. Oni su prihvatili izolaciju koja je piočela prije desetak dana i ukoliko u naredna tri, četiri dana ne dodje do pojave simptoma bolesti ,moći će izaći iz izolacije“, rekla nam je Mira Šaula, zdravstveni inspektor u Odjeljenju za inspekcijske poslove Opštine Srbac.
Ona je, takođe, podsjetila na obavezu gradjana koji su putovali u zemlje koje su masovnije zahvaćene virusom korona da se jave svom porodičnom ljekaru ,a po potrebi i Institutu za javno zdravstvo RS na telefon broj 0800-50-555 gdje će dobiti potrebne instrukcije.
I dalje važi pravilo da gradjani izbjegavaju boravak u zatvorenom prostoru gdje se održavaju veći skupovi, a asvjetije se da se kreću na otvorenom uz najavljene standardne preventivne higijenske mjere, kao što su često pranje ruku,korištenje maramica ,provjetravanje radnog i životnog prostora i dezinfekcija prostorija.
Nakon što je prestao rad osnovnih i srednjih škola ,prekidaju se i druge aktivnosti . Tako je JU“Centar za kulturu i sport“obustavila aktivnosti do 30.marta. Isto to uradilo je udruženje“Izvor“ Srbac ,sportske organizacije,a otkazana je i manifestacija pod nazivom „Osvjetlaj obraz domaćine –označi traktor žutim rotacionim svjetlom“.
I naša informativna kuća biće u funkciji gradjana i svakodnevno u svojim informativnim emisijama, kao i u vodjenom dijelu programa, obavještavati javnost o svemu onom što se odnosi na širenje korona virusa kako kod nas, tako i u našem okruženju.
Raduje vijest da u susjednom gradu Gradiška, koji predstavlja ulazna vrata u RS i veliku frekvenciju putničkog saobraćaja ,nije utvrdjena ni jedan slučaj pojava zaraze.