U Ćukalima niče novi hram

smart

U prisustvu više stotina vjernika u mjesnoj zajednici Ćukali u subotu ,16. Novembra, obavljeno je osvećenje temelja Hrama Svete Velikomučenice Marine-Ognjene Marije . Temelje je osveštao episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje sveštenstva arhijerijskog namjesništva srbačkog- protonamjesnika Željke Sarića, sveštenika dr Živka Ilića, Slavka Debeljaka i Maria Topalovića.
,,Aktivnosti oko podizanja pravoslavnog hrama u ovom selu krenule su krajem februara ove godine, postavljanjem osveštanog drvenog krsta”, rekao je domaćin sveštenik Živko Ilić i obraćajući se prisutnim dodao da je na ovaj dan realizovana želja predaka o izgradnji hrama u Ćukalima.
,,Zahvalni smo Gospodu Bogu što je baš nas izabrao da sprovedemo ideju u djelo. Izgradnjom ovog svetog hrama stvaramo pretpostavke za izgradnju nas samih u duhovnom smislu te riječi”, rekao je sveštenik Živko Ilić i zahvalio mještanima Ćukala, ali i okolnih sela za pomoć u dosadašnjem toku gradnje.
Nakon čina osvećenja temelja kojem je kumovao Miloš Vukota iz Ćukala sa porodicom, prigodnom besjedom vjernicima se obratio episkog banjalučki Jefrem, koji je rekao da je ovo veliki događaj za selo i dodao da danas više nego ikad treba da se okrenemo vječnim vrijednostima.
,,Samo Bog zna kada je pravo vrijeme za izgradnju hrama. Danas kada imamo više grobova nego kolijevki, nadu nam daju ova djeca koja su danas sa nama, jer džabe gradimo kuće, bolnice , puteve, crkve i mostove ako nemamo kome da ih ostavimo. Veliki broj mladih porodica odlaze na Zapad u potrazi za boljim životom, misleći da je tamo negdje bolje što je poražavajuća činjenica. Na nama je da se okrenemo Bogu i vječnim vrijednostima. Duboko vjerujem da ćemo se veoma brzo ponovo naći na ovom mjestu, na zajedničkoj molitvi u novoizgrađenom hramu”, rekao je episkop banjalučki Jefrem.

Svečanom osvećenju temelja nove crkve u Ćikalima, pored ostalih, prisustvovali su i ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović, načelnik opštine Srbac Mlađan Dragpsavljević, predsjednik SO Mirko Stojić, poslanik u NS RS dr Milan Švraka, kao i predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik.
Crkva će biti dimenzija 14.5 X 7 metara i moći će da primi više stotina vjernika, a riječ je o filijalnom hramu nožičke parohije, kome će gravitirati oko 70 domaćinstava iz Ćukala.