U 11 časova na talasima Radio Srpca poslušajte razgovor sa Vedranom Malić, psihologom u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Srbac

Tema razgovora: Virus korona i mentalno zdravlje

Obzirom da je na području Republike Srpske proglašena vanredna situacija zbog virusa korona,  u takvim okolnostima mnoge osobe mogu da osjete određenu vrstu psihološke/emocionalne krize.

Tim stanjem najviše su pogođene osobe koje su već oboljele ili koje se nalaze u stanju izolacije, kao i grupe stanovništva koje su pod povećanim rizikom, starije osobe, hronični bolesnici i slično.

Gradjani ukoliko se nadju u stanju emocionalne krize i osjetite potrebu za psihološkom podrškom, mogu  se telefonskim putem javiti timu Centra za mentalno zdravlje koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Srbac na broj telefona 051/745-100.

Stručni tim ove ustanove će vam pružiti korisne savjete kako da umanjite doživljaj stresa kome ste izloženi, te druge savjete o prevazilaženju aktuelnih kriznih situacija.

Psiholog Doma zdravlja Srbac Vedrana Malić uputila je  određene preporuke na koji način se najbolje suočiti sa stresom.

“Prije svega, ovdje treba napomenuti da je ovo jedna vanredna situacija sa kojom se po prvi put suočavamo i koja kao takva mora sa sobom povući odredjenu vrstu straha i zabrinutosti.  Sama zabrinutost je u odredjenoj mjeri ovdje i poželjna, jer nas ona tjera na ozbiljniji pristup situaciji i to u smislu pojačane samodiscipline, veće odgovornosti prema sebi i prema drugim osobama. Ovo je prilika da se vratimo i okrenemo sebi, da postanemo odgovorniji i disciplinovaniji prema sebi i svom zdravlju, ali i da se vratimo društvenoj solidarnosti i odgovornosti, te brizi za druge. Prilika je ovo da se makar i u ovim prisilnim okolnostima, porodicama vrati onaj porodični duh u smislu okretanja jednih ka drugima, da zajedno više razgovaramo o potrebama, o osjećanjima, zajedničkim aktivnostima , a vrijeme će pokazati, šta smo mi to lično, a šta društveno izgubili i šta dobili”,izjavila je za Radio Srbac psiholog Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Srbac VedranaMalić.

Razgovor sa psihologom Vedranom Malić možete poslušati danas u 11 časova u programu Radio Srpca.