SUBNORa Srbac danas obilježio 27 . jul – Dan ustanka naroda i narodnosti BIH u Drugom svjetskom ratu

Na današnji dan 1941. godine desio se oružani napad krajiških proletera koji je rezultirao oslobađanjem Drvara, potom Grahova i Oštrelja. Ustanak se potom kao požar proširio na Podgrmeč, Potkozarje, Motajicu, Srednju Bosnu, Ozren, Majevicu i istočnu Hercegovinu, što je iznenadilo okupatorske snage koje su da bi ugušile ustanak krenule u odmazdu prema slobodarskim mjestima, partizanskim jedinicama, ali i prema civilnom stanovništvu, rekao je predsjednik Skupštine SUBNOR-a Srbac Borivoje Sladić i dodao:

,,U to vrijeme naša opština potpala je pod ustašku vlast bivše NDH koja je imala za cilj progon Srba, Roma i Jevreja, zabranu ćiriličnog pisma i progon pravoslavnih sveštenika. Da bi se zaplašilo stanovništvo ustaše su u aprilu 1941. godine ovdje u Nožičkom na prevaru skupile oko 200 mještana i potom ih transportovali u Njemačku u zarobljeništvo. U našoj opštini prvi oblici otpora okupatoru zabilježeni su 13. Jula 1941 godine u Kukuljama kada je ubijen jedan ustaški žandarm, da bi potom uslijedila odmazda. Uhapšeno je šest mještana, koji su osuđeni na smrt i strijeljani. To su bili Nebojša Kojić, Mirko Mihajlović, Marko Crnčević, Đorđo Golub, Živko Pejić kao i Vaso Šaula iz Lilića. Prema broju stradalih u Drugom svjetskom ratu u našoj opštini, Nožičko je na 4. mjestu sa 55 žrtava, odmah iza Sitneša, Kukulja i Razboj Lijevča“, rekao je Sladić.

Tokom Drugog svjetskog rata prema podacima SUBNOR-a u našoj opštini je poginulo 468 boraca, ranjeno je 390, zarobljeno 296, a 506 je evidentirano kao civilne žrtve rata. Iz rata je izašlo 850 učesnika NOR-aa.

,,U znak sjećanja i zahvalnosti prema žrtvama u Drugom svjetskom ratu, narod naše opštine u poslijeratnom periodu od 1950. do 1987. godine podigao je 25 spomen-obilježja koja su još uvijek u relativno dobrom stanju. Spomenik u Nožičkom podignut je 1957., a rekonstruisan je 1979. godine. Za pohvalu je pojava pojava mlađih sugrađana koji su spremni da o svom trošku održavaju spomenike jer poštuju svoje pretkekoji su se borili za slobodu svog naroda”, dodao je Sladić.

Pored spomen-obilježja u Nožičkom , delegacije SUBNOR-a, Odbora za njegovanje istorijskih događaja na području opštine Srbac , Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca VRS I nestalih civila, poštovaoci NOR-a danas su položili cvijeće i na spomen-obilježja u Poveliču i Prijebljezima kao i na grobna mjesta trojice prvoboraca i nosilaca partizanske spomenice, Predraga Pende Vidovića, Vase Suknjaje i Milana Pivaševića na Gradskom groblju u Srpcu.