Štab za vanredne situacije opštine Srbac donio novu naredbu o radnom vremenu

Povodom novonastalog stanja, a u skladu sa sličnim mjerama koje su donesene u opštinama i gradovima u okruženju, načelnik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije Mlađan Dragosavljević donio je danas novu naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata na teritoriji opštine Srbac.

1. Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda i to:

– ugostiteljskim objektima svih kategorija,

– zanatsko-uslužnim radnjama, osim auto-mehaničarskih i vulkanizerskih radnji u okviru svog radnog vremena,

– svadbenim salonima,

– fitnes-centrima,

– dječijim igraonicama,

– gradskoj pijaci.

2. Moteli mogu pružati usluge hrane i pića u svom prostoru isključivo za prijavljene goste.

3. Ograničava se rad od 7 do 18 časova svakim radnim danom sljedećim objektima:

– svim trgovinskim objektima, uključujući dragstor,

– subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje ovih proizvoda),

– poljoprivredne apoteke i trgovine stočne hrane mogu raditi u okviru svog radnog vremena, ali ne duže od 18 časova,

– benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem radnom vremenu za prodaju goriva i naftnih dervata, a prodaja ostalih roba ograničava se do 18 časova.

4. Ograničava se rad nedjeljom do 12 časova:

– trgovinskim objektima prehrambenih proizvoda, uključujući dragstor i subjekte koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje ovih proizvoda).

5. Rad u subjektima iz tačke, 1, 2, 3. i 4. organizuje se uz preduzimanje sljedećih mjera:

– ograničiti broj ljudi koji istovremeno mogu biti prisutni u zatvorenom prodajnom prostoru, tako da se na ulazu reguliše broj osoba koje istovremeno mogu ulaziti,

– ispred blagajne označiti i organizovati razmak između kupaca od najmanje jedan metar,

– u prodajnom prostoru obezbijediti mjere dezinfekcije i pojačane higijene radnih i drugih površina.

6. Zadužuje se Odjeljenje za inspekcijske poslove da u provođenju ove Naredbe obezbijedi poštovanje iste od strane naprijed navedenih subjekata.

7. Preporučuje se svim javnim preduzećima i javnim ustanovama da organizuju proces rada i izvršavanje zadataka uz smanjenje broja zaposlenih prema preporuci Vlade Republike Srpske.

8. O izvršenju zadataka iz ove Naredbe Odjeljenje za inspekcijske poslove svakodnevno će izvještavati Komadanta opštinskog štaba za vanredne situacije.

9. Ova Naredba će se primjenjivati do 23. marta 2020. godine.

10. Naredba broj: 02-022-34/20 od 13.03.2020. godine stavlja se van snage.

11. Ova Naredba stupa na snagu odmah i biće objavljena u „Službenom glasniku opštine Srbac“.

Na području srbačke opštine tokom proteklog vikenda registrovan je prvi slučaj korona virusa, a radi se o licu iz Kukulja koje je prije četiri dana stiglo u našu opštinu sa privremenog rada u NJemačkoj.

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije je iznesen podatak da je još troje lica iz srbačke opštine upućeno na dalju dijagnostiku u Kliniku za infektivne bolesti u Banjaluku, sa bolestima disajnih organa, a za koje se pretpostavlja da su došli u kontakt sa osobama zaraženim korona virusom ili su došli iz zemalja koja su žarišta ove bolesti.

U ovom trenutku je oko 50 osoba u kućnoj izolaciji a radi se uglavnom o našim sugrađanima koji se nalaze na privremenom radu u Italiji, Sloveniji, Austriji i drugim zemljama zahvaćenim korona virusom, a koji su se po dolasku u Srbac prijavili nadležnim službama Doma zdravlja.

OVIM PUTEM ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE JOŠ JEDNOM APELUJE SVIM GRAĐANIMA, UKOLIKO POSJEDUJU SAZNANJA DA SU BILI U KONTAKTU SA ZARAŽENIM OSOBAMA, DA SE TELEFONSKI JAVE NADLEŽNOM LJEKARU ILI EPIDEMIOLOGU NA BROJ TELEFONA 051/745-762 RADI DALJE DIJAGNOSTIKE.

POZIV SE NAROČITO ODNOSI NA OSOBE KOJE OSJEĆAJU ZDRAVSTVENE TEGOBE A KOJE SU BORAVILE U ZEMLJAMA ZAHVAĆENIM KORONA VIRUSOM ILI SU IMALE KONTAKT SA LICIMA IZ INOSTRANIH ZEMALJA U KOJIMA JE EVIDENTIRANA POJAVA VIRUSA.

U SLUČAJU DA POSJEDUJETE SAZNANJA ILI IMATE SUMNJU DA SU NEKI OD NAŠIH SUGRAĐANA OBOLJELI ILI BILI U KONTAKTU SA OBOLJELIM OSOBAMA, DA TAKVE SLUČAJEVE PRIJAVITE ANONIMNO NA KONTAKT BROJ OPŠTINSKOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE: 051 741 422 (DO 15 ČASOVA) I 066 623 364 (NAKON 15 ČASOVA).

ZA SVA SLIČNA PITANJA I DRUGE INFORMACIJE MOŽETE SE JAVITI I INSTITUTU ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS NA BROJ 0800 50 555.

SKREĆE SE PAŽNJA GRAĐANIMA DA U SLUČAJU SUMNJE DA SU ZARAŽENI, NE DOLAZE SAMI NA ZDRAVSTVENI PREGLED VEĆ SE OBAVEZNO JAVE PUTEM NAVEDENIH KONTAKATA KAKO BI SE ORGANIZOVAO NJIHOV PREVOZ I SMJEŠTAJ U IZOLOVANU PROSTORIJU DOMA ZDRAVLJA GDJE ĆE SE IZVRŠITI DIJAGNOSTIKA I PO POTREBI UPUTITI U KLINIKU ZA INFEKTIVNE BOLESTI U BANJALUCI.

VAŽNO JE ISTAKNUTI DA JE SVAKI ULAZAK U REPUBLIKU SRPSKU POTREBNO PRIJAVITI TELEFONOM NADLEŽNOM LJEKARU I EPIDEMIOLOGU NA BROJ 051 745 762.

VEOMA JE VAŽNO PRIDRŽAVATI SE SVIH PROPISANIH NAREDBI OPŠTINSKIH I REPUBLIČKIH ORGANA UPRAVE KOJE SU OBAVEZUJUĆE JER SU ZA NEPOŠTOVANJE PREDVIĐENE I KAZNENE MJERE!

NAROČITO JE NEOPHODNO PRIDRŽAVATI SE UPUTSTAVA O KUĆNOJ IZOLACIJI I ŠTO MANJE SE KRETATI, ORGANIZOVATI BILO KAKVA VEĆA OKUPLJANJA I MINIMALIZIRATI SVE DRUŠTVENE KONTAKTE JER ĆETE SAMO TAKO SPRIJEČITI ŠIRENJE ZARAZE, NAROČITO MEĐU STARIJOM POPULACIJOM, HRONIČNIM I TEŠKIM BOLESNICIMA I LICIMA SA OSLABLJENIM IMUNITETOM, KOJI SE NALAZE U RIZIČNOJ GRUPI!

ZATO SE POSEBNO APELUJE MLAĐIM LJUDIMA DA U OVAKVOJ SITUACIJI BUDU NA USLUZI STARIM I BOLESNIM SUGRAĐANIMA I POMOGNU IM U NABAVCI POTREBNIH NAMIRNICA I LIJEKOVA!

POSJETE LJEKARIMA POTREBNO JE SVESTI NA MINIMUM A MEDICINSKU POMOĆ ZATRAŽITI SAMO U SLUČAJU AKO STE TEŽE BOLESNI, JAKO LOŠEG OPŠTEG STANJA, KADA IMATE POVIŠENU TEMPERATURU I GROZNICU I DUGOTRAJNO POVRAĆANJE. ZA OSTALE PROBLEME POTREBNO JE JAVITI SE TELEFONSKI MEDICINSKIM RADNICIMA KAKO BI TO POKUŠALI RIJEŠITI.

U cilju prevencije širenja virusa korona, a u skladu sa preporukama Vlade Republike Srpske, Opštinska uprava Srbac je organizovala proces rada sa dovoljnim brojem radnika da zadovolje sve neophodne potrebe građana, a takve preporuke su upućene i drugim javnim i privatnim preduzećima i ustanovama u našoj opštini.

Regulisan je i broj ulazaka stranaka u prostorije Opštinske uprave u smislu smanjenja grupisanja lica na jednom mjestu, kako bi se smanjila mogućnost zaraze, a slične mjere se u skladu sa novom opštinskom naredbom preporučuju i drugim subjektima, a naročito trgovinskim objektima, kako bi se na taj način smanjila koncentracija ljudi.

Tokom vikenda je na svim javnim površinama i javnim objektima izvršena dezinfekcija od strane pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice i Doma zdravlja Srbac što je takođe još jedan vid prevencije u širenju ovog virusa a preporučuje se i građanima da za vrijeme kućne izolacije takođe redovno vrše čišćenje i dezinfekciju prostora.

Takođe se skreće pažnja građanima na određene dezinformacije u vezi sa korona virusom, koje se najčešće plasiraju putem društvenih mreža i mogu da izazovu određen vid panike među stanovništvom, tako da se preporučuje da se prate provjereni mediji i objave čiji su izvor zvanične republičke i opštinske institucije.

BUDITE ODGOVORNI GRAĐANI I SVOJIM SAVJESNIM PONAŠANJEM I POŠTOVANJEM PROPISANIH MJERA POMOZITE SEBI, SVOJOJ PORODICI, PRIJATELJIMA, POZNANICIMA I DRUGIM SUGRAĐANIMA I TAKO DOPRINESITE SMANJENJU BROJA SLUČAJEVA OBOLJELIH U NAŠOJ OPŠTINI I OKRUŽENJU!