Štab za vanredne situacije: Obavezno poštovanje kućne izolacije

Pod predsjedavanjem  komandanta  štaba i načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića,danas je održana sjednica Štaba za vanredne situacije opštine Srbac.

Higijensko-epidemiološka situacija na području opštine Srbac za sada je pod kontrolom ali ukoliko se ne budu poštovale mjere ograničenog kretanja i kućne izolacije, moglo bi doći do pojave širenja virusa korona u znatno većoj mjeri, zaključeno je na današnjoj sjednici.

Načelnik Dragosavljević  je rekao da postoji opravdana opasnost od potencijalnog širenja zaraze jer se mnogi ne pridržavaju izrečenih mjera i naredbi i dodao da je ovaj problem potrebno ozbiljno shvatiti jer moramo pokazati savjest i odgovornost prema našim sugrađanima, naročito prema onima koji su u starijoj životnoj dobi, imaju hronične i maligne bolesti ili oslabljen imunitet koji su podložniji virusu.

“Građani kojima su izdata rješenja o kućnoj izolaciji moraju se toga pridržavati i ne napuštati svoje domove, te ograničiti kontakte sa svojim ukućanima. Svi ostali treba da se što manje kreću i obavljaju samo najminimalnije životne potrebe i prate uputstva koja im stižu od strane opštinskih i republičkih institucija”, rekao je načelnik Dragosavljević

On je pozvao građane da izbjegavaju sva javna okupljanja dok traje opasnost od korona virusa. U javna okupljanja bi se mogli svrstati i sprovodi, pa se preporučuje građanima da u ovom kriznom periodu, ukoliko dođe do takvih situacija, povedu računa i organizuju ukope svojih najbližih samo u krugu porodica.

Član Štaba, Borivoje Vrsajković, pozvao je građane da se ponašaju u skladu sa proglašenom vanrednom situacijom u Republici Srpskoj koja podrazumijeva da se prestaje sa načinom rada i funkcionisanja po ustaljenom sistemu i da samim tim, moraju prekinuti svoje rutinske, dnevne aktivnosti, i ostati u svojim kućama koliko god je to moguće.

Direktor Doma zdravlja Srbac, Mirko Stojić, rekao je da su disciplina i izolacija ključni u borbi protiv pandemije.

“Smanjili smo broj kontakata u našoj ustanovi na minimum i primamo samo najugroženije pacijente dok ostale slučajeve rješavamo telefonski u razgovoru sa građanima. U tom pogledu otvoreni su telefoni 051 745 100 do 15 časova, kao i 051 745 762 i 065 697 687 koji su dostupni tokom cijelog dana”, rekao je Stojić.

On je istakao da su ostavili u funkciji samo dva ulaza u Dom zdravlja, jedan u službi hitne pomoći koji je zaključan i koji će se otvoriti po dolasku pacijenta kada se u usmenom razgovoru procijeni njegovo zdravstveno stanje, dok će na drugom ulazu biti zadužen radnik iz protokola koji će pacijente usmjeravati do ordinacija na pregled kod porodičnih ljekara ili drugih zdravstvenih radnika.

Sjednici Štaba je prisustvovala i doktorica Tamara Nikičević iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srbac koja je rekla da je u našoj opštini i dalje registrovan korona virus kod jednog pacijenta koji je hospitalizovan na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci. Ona dodaje da je 14 osoba ostvarilo kontakt sa zaraženom osobom i da se sve one nalaze pod medicinskim nadzorom i u izolaciji. NJihovo zdravstveno stanje, kao i stanje pacijenta oboljelog od korona virusa, za sada je stabilno.

“Pratimo za sada stanje i trenutno nema novih slučajeva zaraze, a period inkubacije bolesti je od dva do 14 dana. Pored toga, upućeno je još dvoje lica na dalju dijagnostiku u Banjaluku za koje postoji sumnja da bi mogli biti zaraženi korona virusom. U ovom trenutku je u izolaciji još oko 50 građana a uglavnom su to lica koja su se po obavezi prijavila po dolasku iz zemalja zahvaćenih korona virusom i oni se takođe medicinski prate”, rekla je Nikičević.

Prema njenim riječima, ukoliko je određeno lice stavljeno u kućnu izolaciju sa sumnjom da ima korona virus, takve osobe se moraju odvojiti u posebnu prostoriju od svojih ukućana, koristiti poseban pribor za jelo, uz odlaganje veša, maramica i drugog otpadnog materijala na odvojeno mjesto i distanciranje od ukućana u razmaku od najmanje jednog metra.

One je apelovala na svako pojedinačno domaćinstvo da redovno vrši dezinfekciju svojih životnih prostora.

Takođe je uputila apel da se Domu zdravlja u Srpcu preko republičkih institucija obezbijedi potrebna količina zaštitnih odijela sa kapuljačama, specijalnih maski, rukavica, obuće i dezinfekcionih sredstava kako bi zadovoljili sve neophodne potrebe. Ona je istakla da je uspjela preko Instituta za javno zdravstvo RS obezbijediti oko 25 zaštitnih odijela, ali da su potrebe u ovom trenutku još veće.

Mjere i naredbe koje su izdale nadležne institucije provodiće se, ukoliko se ukaže potreba, i uz asistenciju policije.

“Pozivam ljude da se obavezno prijave po dolasku u Republiku Srpsku nadležnoj medicinskoj službi jer je predviđena krivična odgovornost u slučaju da ugroze druge svojim nemarom. Pripadnici policijske stanice će po potrebi pružati asistenciju u slučaju da takva lica odbijaju da se prijave ili ukoliko ne poštuju mjere izolacije. LJudi kojima su izdata rješenja o izolaciji dužni su da ih se pridržavaju a organizovaće se i obilazak sa nadležnim opštinskim službama kako bi se vidjelo da li poštuju izrečene mjere”, rekao je komandir Policijske stanice Srbac, Nebojša Novaković.

Zaključeno je da će sjednice štaba biti održavane u kontinuitetu, a ukoliko bude potrebe, i više puta u toku dana.