Srbački osnovci u Narodnom pozorištu RS odgledali predstavu ,,Što te nema“

Učenici viših razreda Osnovne  škole ,,Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac u pratnji svojih odjeljenjskih starješina,  na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske odogledali su predstavu „Što te nema“… (O pjesniku Aleksi Šantiću), autorke Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske, Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Učenici su imali priliku da vide zanimljiv novitet, jer je riječ o vrsti sevdah drame, prvoj na našim prostorima,  u kojoj igraju glumci iz navedena tri pozorišta.

U vrlo zanimljivoj predstavi, učenici su mogli da prate presjek Šantićevog  života u  osvit 1889. godine, kada se sa prvim beharom budi  pjesnik, rodoljub, ujedinitelj, prosvjetitelj, na prostoru i u trenutku kada je sve to bilo najteže i najpotrebnije biti. Prošlo je od tada 130 godina, poruka svih zvona na kraju predstave je jasna, a Aleksa Šantić bio i ostao istinski „pjesnik prošlih patnji i novih nada narodnih“.

Odlazak u pozorište, kao i sama predstava, je sasvim novo iskustvo za srbačke učenike koji nisu krili zadovoljstvo ovim  zanimljivim danom.