Služen parastos za šestoricu poginulih boraca iz Kaoca

Boračka organizacija opštine Srbac u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Kaoci, organizovala je danas godišnji parastos za šestoricu poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog kraja.

Svoje učešće u ovom ratu uzelo je154 boraca iz ovog sela. Na tom ratnom putu šestorica boraca iz Kaoca položili su svoje živote na oltar otadžbine.

Spasoja Tutnjević je bio pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade i njen prvi poginuli borac, koji je stradao u Brodu.

Goran Majstorović je bio pripadnik Druge oklopne brigade Prvog krajiškog korpusa, a poginuo je na frontu u Zavidovićima.

Đorđo Skokić je bio pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade i poginuo je na prvim linijama odbrane Doboja.

Miroslav Sančanin je,takođe, bio pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade, a stradao je na teslićko-tešanjskom ratištu.

Živko Majstorović je nestao u borbama na Paljeniku, a bio je pripadnik Prve srbačke lake pješadijske brigade.

Zoran Dumonić je bio pripadnik Prve oklopne brigade Prvog krajiškog korpusa ,a poginuo je na ozrensko-vozućkom ratištu.

Prije parastosa, u Hramu Marije Magdaline u Kaocima služena je Sveta liturgija, nakon koje se prisutnima obratio sveštenik Aleksandar Kusturić.

,,Mi se svake godine saberemo u hramu kako bi odali dužno poštovanje za šestoricu mladića koji su svoje živote dali za odbranu naše otadžbine. Mi smo dužni da ih se sjećamo na samo jednom godišnje , već svakog dana i da nam njihova žrtva i njihov primjer budu nit vodilja kroz život”, rekao je Aleksandar Kusturić.

Nakon liturgije, kod spomen-obilježja svijeće su zapalile i cvijeće položile porodice poginulih boraca, delegacije Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja SUBNOR, Mjesne boračke organizacije i Mjesne zajednice Kaoci I učenici Osnovne škole iz Kaoca, a parastos je služio sveštenik Kusturić.

U domu u selu pripremljen je ručak na kojem se prisutnima obratio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

,,Naša je dužnos da nikada ne zaboravimo na ovu šestoricu poginulih boraca VRS iz Kaoca kao ni sve poginule borce koji su živote dali za našu slobodu. Raduje me činjenica da je veliki broj djece I mladih ljudi koji su danas prisustvovali parastosu, zbog potrebe njegovanja kulture sjećanje. Svjedoci smo brojnih izazova ali dužni smo prema svima onima koji su dali svoje živote za RS, da je odbranimo a da bi to uspjeli potrebno nam je jedinstvo”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac zahvalio je svim prisutnima koji su, došli da odaju poštu stradalim borcima.

,,Trideset godina nakon Odbrambeno –otadžbinskog rata borba za očuvanje RS i dalje traje. Sa ovog svetog mjesta upućejem apel svim organizacijama koje okupljaju boračku populaciju da se ujedinimo radi očuvanja RS. Poručujem i svim političkim partijama da u predizbornoj kampanji ne zloupotrebljavaju borce VRS , a pogotovo ne žrtve, kako bi došli do svojih političkih ciljeva”, rekao je Goran Plotan.