Sitnešani Nedeljko i Milena Berić nagrađeni na Konkursu humora i satire u Mrkonjić Gradu

Nedeljko Berić iz Sitneša i kćerka Milena nagrađeni su za najduhovitiji aforizam i najoriginalniju karikatiru na 23.Javnom konkursu humora i satire koji je organizovao Klub umjetničkih duša Mrkonjić Grad povodom 1.aprila – Dana šale i zbilje.

Na konkurs su pristigli radovi o temi“Pranje novca“,a ovogodišnji laureat književne nagrade „Zlatni aforizam“ je književnik Đorđe Latinović iz Gradiške za aforizam „Nije on prao nego krao pare“.

Na 23.konkurs se prijavilo 89 autora sa prostora zapadnog Balkana među kojima su učešće uzeli i predstavnici opštine Srbac Nedeljko i Milena Berić a njihovi radovi će biti objavljeni u zajedničkom 23.Zborniku“Vidi ono što (ne)čuješ.

Nedeljko Berić se pisanjem bavi od 1969. godine kada je počeo objavljivati kratke priče u “Šaleškom rudaru”, a objavljivao je aforizme i viceve u nekadašnjem “Ježu”.

“Motiviše me potreba da nasmijem sebe i druge da bi lakše podnijeli sumornu stvarnost kod nas i u svijetu.Povodom 70.godišnjice nastanka Udruženja”Lažovi” osvojio sam 1. mjesto za najbolju ispričanu “istinitu” anegdotu na “Lažijadi” u Sitnešima”, kaže Berić .

“Autor sam autobiografskog djela o familiji Berić pod nazivom “Кorijeni” 1997. Moji aforizmi su nagrađeni 2024. u kategoriji “najduhovitiji aforizam” na temu “Pranje novca” u organizaciji Кluba umjetničkih duša Mrkonjić Grad. Aforizmi su objvaljeni u Zborniku 23. konkursa “Zlatni aforizam-zlatni osmjeh” -“Vidi ono što (ne) čuješ”, kaže Berić.

Njegova kćerka Milena koja živi u Beogradu bavi se crtanjem, slikanjem i pisanjem. Više puta je izlagala crteže i slike na grupnim izložbama u Beogradu.

“Njene nagrađene karikature su bile izložene u paviljonu Parka Petar Кočić u Banjaluci na “Mitomanija” -izložbi nagrađenih karikatura. 2022. godine na konkursu “Zlatni hrast” u organizaciji Nove poetike u Beogradu njena priča “U noći crvenog mjeseca” je nagrađena objavljivanjem u 1. Almanahu kratkih priča “Zlatni hrast”. Njena priča “Zadnja vožnja liftom” je objavljena u Zborniku “Belgradijana” u organizaciji Udruženja “Alia Mundi” Beograd.20023. godine nagrada za kratku priču na konkursu “Zheng Nian Cup” literarni konkurs u Кini u organizaciji “Bejijing Mindfulness Literature Museum”.

Godine 2024. nagrađene karikature u kategoriji “najoriginalnije karikature” na temu “Pranje novca” u organizaciji Кluba umjetničkih duša Mrkonjić Grad. Кarikature su objaljene u Zborniku 23. konkursa “Zlatni aforizam-zlatni osmjeh” “Vidi ono što (ne) čuješ”, kaže Berić.

“Budućnost vidim u kreativnom i ispunjenom stvaranju a rezultati će sami doći”, rekao nam je Berić.