Saopštenja Policijske stanice i Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” povodom nedavnih dešavanja

Proteklih dana javnost u srbačkoj opštini ostala je uznemirena događajem koji se desio 19.5.2023. godine u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” Srbac, a koji je prourokovao zabrinutost među roditeljima za bezbjednost učenika i izazvao strah i nesigurnost među ostalim građanima.

U cilju tačnog i objektivnog informisanja javnosti o navedenim zbivanjima, prenosimo saopštenja koja su uputili komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota i direktor Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Manuela Rađević-Jokić, a koja prenosimo u cjelosti:

Saopštenje komandira Policijske stanice Srbac Siniše Šnjegote:

Od tragičnog događaja koji se desio u Republici Srbiji, policijski službenici su preduzeli niz mjera i radnji s ciljem dizanja većeg stepena bezbjednosti u školama, pojačane obilaske, veću prisutnost policije u blizinama škola, te su u dogovoru sa direktorima škola organizovani multisektorski timovi i sastanci.

U Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu i Centru srednjih škola “Petar Kočić” postoji stalna služba školskog policajca. Tako je 19.5.2023. godine u 10 časova Policijska stanica Srbac, od strane školskog policajca, obaviještena da je u OŠ “Jovan Jovanović-Zmaj“ u Srpcu došlo do informacije da učenik osmog razreda ima spisak učenika, da su u njegovoj pernici pronašli makaze za konac dužine 10 centimetara, kao i da je putem telefonske aplikacije poslana poruka kolegi iz razreda uznemiravajućeg sadržaja.

O navedenoj prijavi obaviješten je i upoznat psiholog i pedagog škole, radnici Centra za socijalni rad Srbac i policijski službenici Kriminalističke policije Srbac.

Prilikom postupanja i rada po navedenoj prijavi, nije pronađen nikakav spisak učenika u kojem se spominje ubistvo učenika, osim makaza za konac dužine 10 centimetara. Od strane pedagoga i psihologa utvrđeno je postojanje “skrin šot” poruke uznemiravajućeg sadržaja.

Prilikom daljeg postupanja i rada od strane policijskih službenika Policijske stanice Srbac, putem telefona obaviješten je i tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka koji se izjasnio i naložio da radnici Centra za socijalni rad Srbac, kao i stručne službe osnovne škole u Srpcu, preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti, kao i da u predmetnom događaju nema elemenata prekršaja ili krivičnog djela.

Dalji rad po predmetnom događaju preuzet je od strane radnika Centra za socijalni rad i radnika Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj“, stoji u saopštenju koje je dao komandir Policijske Stanice Srbac, Siniša Šnjegota.

Saopštenje direktora Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” Srbac, Manuele Rađević-Jokić

Povodom dešavanja u Javnoj ustanovi Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac, dana 19.05.2023. godine, a vezano za postojanje saznanja o postojanju spiska za odstrel, obavještavamo javnost da smo postupili u skladu sa zakonskim propisima, prije svega poštujući Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno obrazovnom sistemu Republike Srpske.

O svemu su obaviještene nadležne institucije.

Ja, kao odgovorno lice, obavještavam javnost da je boravak učenika u našoj ustanovi bezbjedan i da je obezbijeđena zaštita učenika, kao i njihova sigurnost u školskom objektu i da se nastava normalno odvija”, navodi se u saopštenju direktora Manuele Rađević-Jokić.