Sa evidencije Biroa za zapošljavanje Srbac u 2020.godini zbog zaposlenja odjavljeno 541 lice

Zavod za zapošljavanje RS zajedno sa Vladom RS za zapošljavanje u srbačkoj opštini u poslednjih 6 godina odobrili su oko milion i 700 hiljada KM za zapošljavanje oko 390 lica sa evidencije Zavoda,izjavila je za Radio-Srbac rukovodilac Biroa za zapošljavanje Milanka Šnjegota-Srdić.
„Samo u prošloj godini je odobreno 347 hiljada 628 KM za zapošljavanje i samozapošljavanje 70 lica sa evidencije Biroa Srbac.Moram naglasiti da je iznos odobrenih sredstava bio nešto veći,ali da su neki poslodavci odustali od realizacije zapošljavanja jednog broja radnika,pa su sredstva preusmjerena na neke druge programe.Sigurna sam da ćemo i ove godine imati dobar odziv i poslodavaca i nezaposlenih lica za učešće u projektima,a ako je suditi po interesovanju u prve dvije sedmice od kako je otvoren Javni poziv,zahtjeva će zaista biti mnogo“kaže Šnjegota-Srdić i dodaje da su u sklopu Akcionog plana zapošljavanja posredstvom Biroa za zapošljavanje otvorena 4 programa zapošljavanja,a ove godine je akcenat stavljen na zapošljavanje u privredi i zapošljavanje u realnom sektoru.
Rukovodilac Biroa ističe odličnu saradnju sa Lokalnom upravom i načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem koji je podržao prijedlog da Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća “APIS”Srbac već treću godinu besplatno izradjuje biznis planove za sva nezaposlena lica koja žele da učestvuju u projektima samozapošljavanja Zavoda.

Na evidenciji Biroa za zapošljavanje Srbac zaključno sa 31.1.2021.g evidentirano je 971 lice koje aktivno traži posao, dok je u istom periodu prošle godine na evidenciji bilo 1423 aktivnih tražilaca posla.
U 2020.godini po osnovu zaposlenja sa evidencije Biroa odjavljeno je 541 lice od čega je Biro posredovao u zapošljavanju za oko 300 lica. Najviše lica je zaposleno u tekstilnom, drvnom i metalskom sektoru, zatim u uslužnim djelatnostima-trgovina i ugostiteljstvo.
Najtraženija zanimanja su bila šivači, krojači, trgovci, konobari, varioci, mašinski tehničari i pomoćni radnici u drvopreradjivačkoj djelatnosti, izjavila je za Radio-Srbac rukovodilac Milanka Šnjegota Srdić.
„Od ukupnog broja zaposlenih lica u toku prošle godine 81 zaposleno lice ili 8,63 odsto od ukupnog broja zaposlenih su lica sa završenom VSS. Najviše je zaposleno profesora razredne nastave, diplomiranih ekonomista, pravnika i profesora engleskog jezika. Kad je riječ o deficitarnim zanimanjima tokom prošle godine najviše je traženo profesora matematike, profesora njemačkog jezika, diplomiranih farmaceuta, ljekara, diplomiranih mašinskih inžinjera kao i zavarivača, farmaceutskih tehničara i CNC operatera “ kaže Šnjegota-Srdić.
Sa Milankom Šnjegota Srdić o programima zapošljavanja u 2021.godini za koje je raspisan Javni poziv 15.februara 2021.godine, opširnije smo govorili u našoj subotnjoj emisiji Gost programa.