Radio Srbac obilježava 46 godina rada

Prigodnim programom i prisjećanjem na prošla vremena, Radio Srbac obilježava danas 46 godina postojanja i rada.

U posebnoj emisiji “46 Godina radija”danas od 13 časova govorićemo o nama i emitovati čestitke i izjave predstavnika opštinske uprave,javnih preduzeća i ustanova i raznih organizacija i udruženja sa kojima Radio Srbac godinama sarađuje.

Čestitajući godišnjicu rada direktorici Radio Srpca Ljiljani Koščici, novinarima i svim zaposlenim radnicima, načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević je rekao da je Radio Srbac imao značajnu ulogu u informisanju gradjana u proteklih 46 godina i dodao da je uprkos zastarjeloj opremi uspio opravdati svoje postojanje i obaviti sve zadatke,a to je pravovremeno i profesionalno informisanje gradjana.

„Posebno mi je drago što je SO-e Srbac dala garanciju da se riješe dugogodišnji finansijski problemi i izmire zaostale neto plate radnicima ,ali i izdvoji dio sredstava za novu studijsku i emisionu opremu kako bi ova medijska kuća uz mnogo bolje uslove mogla da nastavi svoj rad“,rekao je načelnik Dragosavljević.

Koščica je izrazila zadovoljstvo što se Opština Srbac pobrinula da se uoči godišnjice rada nađe riješenje za finansijsku stabilizaciju JP“Radio Srbac“.

„Za 46 godina postojanja,Radio Srbac je poput većine malih medijskih kuća,nailazio na brojne probleme.Ipak sve ove teškoće je prevazišao, najviše zahvaljujući njegovim radnicima,koji su kako bi se stabilizovalo finansijsko poslovanje preduzeća,radili za minimalne plate,pa čak i bez primanja,ali je najvažnije da smo opstali s obzirom na trend gašenja javnih lokalnih radio stanica. Zadovoljni smo postignutim rezultatima u 2020.godini uzimajući u obzir da smo radili u uslovima pandemije,a od avgusta prošle godine prihvatili smo se odgovornog posla a to je prenos sjednica opštinskog parlamenta što je naišlo na podršku naših vjernih slušalaca“, rekla je Koščica.

Radio Srbac je zvanično sa radom počeo 21.juna 1975. godine. Povod za otvaranje radio stanice u Srpcu bile su katastrofalne poplave u jesen 1974. godine kada je vodostaj Save kod Srpca imao istorijski maksimum od 1,026 centimetara i kada se voda ulila u 520 kuća od kojih je 18 srušeno. Odbrana je trajala puna 23 dana,a ideju da se u Srpcu otvori radio stanica,tada je izrekao novinar iz Sarajeva Zlatko Prlenda, što je opštinsko rukovodstvo prihvatilo,a ideja realizovana u kratkom roku. U pripremanju objekta i nabavci opreme, učestvovalo je oko 30 radio stanica iz BiH, pa se otuda može reći da je u Srpcu rodjen radio solidarnosti. Kao jedino opštinsko elektronsko glasilo,Radio Srbac je poslije Banjaluke najstariji radio u ovom dijelu RS,trenutno ima 6 zaposlenih i nekoliko spoljnih saradnika.

Danas Radio Srbac zvnično emituje program svakog dana od 8 do 18 časova, a centralna informativna emisija je“Dnevne novosti“koja je na programu svakog radnog dana od 15,30 časova,dok se nedeljom u 10 časova emituje emisija“Aktuelno protekle sedmice“kao pregled najznačajnijih dešavanja u lokalnoj zajednici. Lokalne teme će i dalje ostati osnova programske šeme,od servisnih informacija u Jutarnjem programu preko dnevnih vijesti do ekonomskih i političkih aktuelnosti,kažu zaposleni u ovoj medijskoj kući. Od 2011.godine Radio Srbac je krenuo sa emitovanjem programa putem interneta i veb stranice na adresi www.radiosrbac.com. a informacije sa područja opštine Srbac objavljuje i na svojoj web i „fejsbuk“ stranici.