Prvomajska čestitka načelnika i predsjednika

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić uputili su prvomajsku čestitku građanima opštine Srbac sa željom da ga provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju.

U svojoj čestitki podsjećaju da se 1. maj obilježava kao dan koji je kroz istoriju slavio socijalne i ekonomske uspjehe radničke klase i sindikalnog pokreta i dodaju da će sa republičkim institucijama, privrednim i drugim subjektima nastaviti raditi na poboljšanju cjelokupne ekonomske situacije i položaja radnika u cilju da se sačuvaju i obezbijede nova radna mjesta.

„U proteklim godinama učinili smo krupne korake ka stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje materijalno-društvenog položaja radnika i modernizaciju rada lokalne uprave.

Zahvaljujući predanom radu opštinske administracije, koja je svoje resurse stavila u funkciju razvoja privrede, nedavno smo stekli pravo na BFC SEE sertifikat i dobijanje statusa opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem čime smo, od strane regionalnih eksperata, identifikovani kao opština koja nudi najbolje uslove za ulaganje i ima najveći potencijal za razvoj.

Kroz razne druge projekte u koje smo uključeni, kao što su MEG, Agrolife i Cilap, nastavićemo sa osavremenjavanjem lokalne uprave u cilju veće uključenosti privrednika u donošenje odluka, pojednostavljenja administrativnih procedura i omogućavanja podsticaja i olakšica privredi.

Kada je riječ o podsticajima privredi i zapošljavanju, koji se izdvajaju iz opštinskog budžeta, oni su već godinama u stalnom porastu. Za ove namjene 2021. godine je bilo na raspolaganju 30 hiljada KM, prošle godine 50 a ove godine je planirano 60 hiljada KM.

Samo u prošloj godini, kroz programe Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u Srbac je kroz nekoliko programa zapošljavanja uloženo oko pola miliona KM.

Ponosno ističemo da zahvaljujući našim privrednicima koji šire svoje poslovanje, ali i novim investitorima, imamo stalno povećanje broja zaposlenih. Tako smo 2017/18. godine imali 2600 a krajem prošle godine 2950 zaposlenih što je za našu opštinu značajan broj. Uz to je prisutno i povećanje broja poslovnih subjekata i prosječne neto plate iz godine u godinu.

Naša namjera je da se zadrži takav trend kako bismo, u skladu sa dugoročnom strategijom razvoja do 2028. godine, poboljšali ukupnu ekonomsku situaciju i položaj radnika, omogućili siguran ambijent za nove investicije i snažniju privredu i stvorili društvo jednakih šansi i socijalne pravde.

U uvjerenju da će vrijeme koje je pred nama donijeti još bolje ekonomske i socijalne uslove za život, još jednom vam upućujemo iskrene čestitke sa željom da u dobrom raspoloženju provedete prvomajske praznike“, stoji u zajedničkoj čestitki.