Prva srbačka laka brigada nakon 30 godina u istom stroju


Postrojavanjem na igralištu u Malim Sitnešima, odakle je krenula u rat 7. juna 1992. godine, Prva srbačka laka pješadijska brigada obilježila je danas 30. godišnjicu od svog formiranja.


Ratni načelnik štaba brigade, Sveto Stojaković, simbolično je predao raport potpukovniku Vići Kovačeviću, čime su evocirane uspomene na dane kada je slavna srbačka brigada krenula u obračun sa neprijateljskim snagama i odbranu svoje otadžbine.


Zbog slabog zdravstvenog stanja, obilježavanju nije prisustvovao komandant brigade, pukovnik Miodrag Suvajac, koji je uputio riječi podrške i poruku svim borcima da budu jedinstveni i danas u miru, kao što su bili na prvim borbenim linijama.
“Kroz brigadu je za nepune četiri godine prošlo 3338 boraca i na tom ratnom putu smo ostali bez 66 naših drugova kojih se sjećamo sa posebnim poštovanjem. Prošli smo mnoga ratišta i svugdje ulijevali sigurnost, a u nas je posebno povjerenje imao legendarni komandant Prvog krajiškog korpusa, general Momir Talić. Poštovali smo principe međunarodnog ratnog prava i nikada se nismo ogriješili od njih a za ratne zasluge smo odlikovani medaljom Petra Mrkonjića”, rekao je Vićo Kovačević.
On je izrazio ponos što je na današnjem postrojavanju istaknuta ratna zastava brigade koju su ponosno nosili na cijelom ratnom putu a koja se čuva u kasarni Kozara od strane Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.
“U današnjem stroju su i borci iz drugih jedinica Vojske Republike Srpske koji su iz Srpca, što je izrazita želja pukovnika Miodraga Suvajca koji je naglasio da ih nikada nije odvajao od boraca srbačke brigade, a to ne želi ni danas”, istakao je Kovačević.


Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, koji je takođe bio pripadnik srbačke brigade, rekao je da su naši borci bili oličenje istinske hrabrosti i odvažnosti jer se nijednog trenutka nisu bojali za svoje živote, već isključivo za živote svoje porodice.
“Uvijek ste bili složni u svemu, od derventsko-brodskog, oraškog, trebavskog, srbobranskog, vozućkog i gradačačkog ratišta, probijanja Koridora života i drugih bitaka, pa sve do danas kada branimo Srpsku u miru. Ugled i poštovanje koje ste mukotrpno stekli u očima javnosti i među jedinicama Vojske Republike Srpske mogu vam biti na ponos i čast”, rekao je Dragosavljević.
On je istakao da su okupljanja poput ovoga veoma važna kako bismo pokazali jedinstvo koje je je potrebno više nego ikada, jer je Republika Srpska u ovom trenutku, po njegovim riječima, možda i najugroženija u periodu nakon završetka rata.
“Mnogi žele da nam oduzmu slobodu i mir, osporavajući Srpsku i njene svetkovine, ukidajući zakone, degradirajući rad najviših zakonodavnih tijela i vršeći razne pritiske na naše demokratski izabrane predstavnike. Ali mi nikada nećemo odustati od Republike Srpske jer je ona zagarantovana Dejtonom i ništa ne može ugroziti njen integritet, ustavni poredak i teritorijalnu cjelovitost”, istakao je Dragosavljević.
Dodaje da ima neriješenih pitanja koja u današnjem vremenu opterećuju boračke kategorije, ali se lokalna uprava trudi da njihov položaj bude bolji kroz novčane i druge pomoći, projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, stambeno zbrinjavanje u sklopu programa Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac i druge načine.
“U saradnji sa Odborom za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova trudimo se da obilježimo sve važnije datume iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Finansijski ćemo podržati rekonstrukciju centralnog spomen obilježja u Srpcu, a pomogli smo i izgradnju spomen obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Kobašu koje je završeno. Time je okončana izgradnja ovakvih obilježja u svim mjesnim zajednicama srbačke opštine”, naglasio je Dragosavljević.


Postrojavanju u Malim Sitnešima prisustvovao je i savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, general Milan Torbica, koji je izrazio zadovoljstvo velikim odzivom nekadašnjih pripadnika srbačke brigade na današnji jubilej.
“Iako sam tokom rata bio u vazduhoplovstvu, imao sam stalne kontakte sa pukovnikom Miodragom Suvajcem i uvijek sam znao gdje se nalazi srbačka brigade. Pratio sam njen ratni put, znam da je odlikovana visokim priznanjem i treba svima da bude na čast jer nikada nije napustila svoj položaj”, istakao je Torbica, koji je porijeklom iz Srpca.


Jubilej srbačke brigade uveličao je i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, koji je istakao njen značaj u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
“Kao i kod drugih brigade, zabilježena su veoma ružna i brutalna stradanja Srpčana, naročito na ozrensko-vozućkom ratištu gdje je određen broj njih obezglavljen od odreda El mudžahedin a jedan se vodi kao nestao. Mali vid pravde i satisfakcije jeste osuđujuća presuda Sakibu Mahmuljinu. Važno je obilježavati ovakve jubileje zbog očuvanja kulture sjećanja, kako bi mlađe generacije znale ulogu i značaj Vojske Republike Srpske a to je jedini put ka neponavljanju onog što se desilo”, istakao je Kojić.


U nemogućnosti dolaska na današnje postrojavanje, pozdravno pismo je uputila ministar finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović, koja je čestitala jubilej i istakla nemjerljivu ulogu srbačke brigade u herojskoj borbi za nacionalni preporod našeg naroda. U znak podrške, ministarstvo je uputilo finansijsku pomoć u iznosu od 10 hiljada KM Fondu solidarnosti Boračke organizacije opštine Srbac za program stambenog zbrinjavanja najugroženijih boračkih kategorija.


Nakon zvaničnog dijela programa, zajednička delegacija Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i komande Prve srbačke lake pješadijske brigade položila je vijenac i cvijeće na spomen ploču posvećenu formiranju brigade i spomen obilježju poginulim borcima sa područja Malih Sitneša.
Za sve prisutne na igralištu za male sportove organizovan je vojnički ručak.
Obilježavanje 30. godišnjice Prve srbačke lake pješadijske brigade počelo je jutros izložbom o ratnom putu brigade, koja je organizovana u foajeu Doma kulture u Srpcu.
Program će biti nastavljen u ponedjeljak, 6. juna, u 20 časova kada će se u skupštinskoj sali održati veče posvećeno 30. godišnjici od formiranja brigade.
U utorak, 7. juna, u 10.30 časova biće obavljeno polaganje cvijeća na spomen kosturnicu na gradskom groblju, od 11 časova polaganje cvijeća u spomen sobi a od 11.30 časova na centralnom spomen obilježju parastos za poginule, nestale i umrle borce Vojske Republike Srpske.

Više fotografija je dostupno klikom na link: https://www.facebook.com/radiosrbac.srbac