Promovisana knjiga ,,U susret svetinjama“

Sinoć je u holu Doma kulture Srbac u organizaciji JU ,,Centar za kulturu i sport“ promovisana  knjiga „U susret svetinjama“, autora Vidosava Djurdjevića, novinara i publiciste  iz Banja Luke i katalog LEK ,,Bardača-Srbac 2019“.

Riječ je o putopisu u kojem je autor  opisao  65 srpskih svetinja, a suizdavači su Udruženje gradjana ,,Mikro mreža“ i štamparija  „Grafopapir“ iz Banjaluke.

Posjetioce je u ime organizatora pozdravila direktorica Sanja Jeinjić koja je rekla da je knjiga žanra  putopisa i ilustrovana  je fotografijama svih predstavljenih manastira. Ona je istakla da je ovaj neumorni  putopisac godinama putovao i sakupljao bisere srpske kulture koji predstavljaju  neku vrstu identiteta našeg naroda sabirajući ih u jednu knjigu.

Stručni saradnik za kulturu Stevan Umljenović  zahvalio je vlasniku štamparije „Grafo papir“ Petru Vukeliću  koja je uradila katalog LEK“Bardača-Srbac 2019“ u 100 primjeraka, po izuzetno povoljnoj cijeni i dodao da je  poveznica ove dvije promocije jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

„Ovo je  treća po redu promocija  moje knjige nakon Gradiške i Banja Luke, kojom  su obuhvaćene pravoslavne svetinje iz Grčke, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Hrvatske, a poseban utisak na mene  su  ostavili manastiri Hilandar i Zetska Sveta Gora“, rekao je novinar i publicista Vidosav Djurdjević i dodao da  je prešao oko 50 hiljada kilometara posjećujući manastire, da je rad na knjizi trajao 5 godina i da se knjiga  prevodi na ruski jezik .

Bojan Trgić iz Udruženja gradjana ,,Mikro mreža“koja je suizdavač knjige , rekao je  da je autor  pisao tekstove za njih i onda su došli na ideju da bi svoje putopise koje je pisao obilazeći manastire mogao objaviti za Mikro mrežu.

Posjetioce je u ime firme „Grafopapir“ Banjaluka ,koja je izdala i štampala knjigu, pozdravio  Petar Vukelić, a svoje vidjenje o knjizi  iznio je  srbački sveštenik Petko Vuković.

„Veče samo po sebi  je  bilo vrlo inspirativno. Ono što je vrlo zanimljivo za bratstvo manastira  Osovica  i što nam je velika čast je činjenica da je autor u svojoj  svetinji koju je opisao i doživljaji koje je doživio obilazeći svetinje ,stavio manastir Osovica koji doživljava svoju  materijalnu i duhovnu obnovu“,rekao je otac Ilarion Kosta. iz manastira Osovica.