Predavanje na temu ,,Petarde nisu igračke”

Pripadnici Policijske stanice Srbac Gorica Stojaković i Branislav Jeftić, u okviru preventivne akcije ,,Petarde nisu igračeke“, ove sedmice su održali edukativna predavanja za osnovce na području naše opštine. Organizator je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Policijskom stanicom Srbac, a osnovni cilj je upozoravanje učenika na posljedice nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Predavanja su odslušali učenici osnovne škole u Sitnešima, Razboju, Kobašu i Srpcu. Osnovci su imali priliku čuti i o vrstama pirotehničkih sredstava, mjestima na kojima je upotreba zabranjena, te o zakonskim regulativama za nedozvoljenu upotrebu

Komandir Policijske stanice Srbac Nebojša Novaković ističe da je tokom 2019.godine stanje po pitanju nelegalne prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava zadovoljavajuće, jer je evidentiran samo jedan slučaj nelegalne upotrebe i dodaje da se nada da će takvo stanje i ostati.  Novaković je ovim putem uputio apel roditeljima da obrate pažnju na upotrebu i nabavku pirotehničkih sredstava, dodajući da su djeca često spremna na nepredvidive poteze da bi došli do petardi i sličnih proizvoda.

,,Došli smo do saznanja da maloljetnici do pirotehničkih sredstava dolaze putem internet prodaje, što nikako nije dobro, jer se o tim proizvodima malo zna, tako da su šanse da dođe do povređivanja veće.  Pozivam roditelje da povedu računa, kako bi zaštitili svoju i drugu djecu, te na taj način doprinijeli  da praznici  budu obilježeni na miran i dostojanstven način, bez posljedica po najmlađe sugrađane“, kaže komandir Novaković.