Po četvrti put održani ,,Dani Srđevčana“

Sinoć su se po četvrti put, u velikom broju, okupili mještani Donjih i Gornjih Srđevića i uz igru, pjesmu i druženje obilježili ,,Dan Srđevčana“.

Pored mještana koji žive u ova dva sela, tu su sinoć bili i Srđevčani koji su trenutno na privremenom radu u inostranstvu, ali koji nisu zaboravili svoje korijene i odakle potiču.

Goste je, u ime Organizacionog odbora, pozdravio predsjednik Savjeta MZ Srđevići Rade Gudalović koji je rekao da ovo druženje ima i humanitarni karakter jer je organizovana humanitarna akcija na prikupljanju novca za porodicu Nataše Davidović iz Srpca.

Tokom večeri prikupljeno je 1.300 KM.

,,Koristimo ovo vrijeme kada su naši mještani iz dijaspore na godišnjem odmoru kako bi se okupili i družili. Inicijativu za ovo druženje pokrenuli su Rade Vučenović koji je na privremenom radu u inostranstvu i naš sveštenik Nenad Đurić i, evo, već po četvrti put se sastajemo. Drago nam je da je svaki put veći odziv i sigurni smo da će se ova tradicija nastaviti”, rekao je Rade Gudalović.

Sve prisutne pozdravio je sveštenik Nenad Đurić koji se zahvalio svima koji su pomogli održavanje ,,Dana Srđevčana” i dodao je da su Srđevići bili i ostali mjesto prepoznatljivo po svojoj gostoljubivosti.

Druženju Srđevčana prisustvovao je i iguman manastira Osovica arhimandrit Teofil koji je pozvao sve one koji su napustili rodni kraj da se vrate na svoja ognjišta i tu grade svoju budućnost.

,,Nema ljepše, blagoslovenije i bolje zemlje od ove naše koja je natopljena krvlju naših predaka. Vodite računa o njoj, a svi vi koji ste je privremeno napustili trudite se da se što prije vratite u svoju otadžbinu da je zajedno uredimo i sačuvamo za buduća pokoljenja. Domovina je tamo gdje je dom, ali ovo je vaša otadžbina – zemlja otaca vaših”, rekao je arhimandrit Teofil.

Ministar finansija u Vladi RS Zora Vidović nije krila zadovoljstvo što je u svom selu zajedno sa svojim Srđevčanima i u svom obraćanju prisutnima dodala:

,,Moramo pružiti pomoć selima kao što su Srđevići i omogućiti mladima da ovdje završavaju svoje školovanje, da ostanu u svom selu, da se zaposle i formiraju porodicu na svom ognjištu. Svima koji žele da se vrate iz inostranstva u ime Vlade RS obećavam podršku kako bi im omogućili da počnu svoj posao ovdje i tako doprinesu razvoju svog mjesta. Uključićemo se i u proces adaptacije crkve i izgradnje novog Društvenog doma u selu”, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Opština Srbac u saradnji sa Vladom RS će nastaviti i u narednom periodu da podržava razvoj ovog ali I svih ostalih sela na području naše opštine rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.,,Rijetko gdje osjećam srdačnu dobrodošlicu kao što je to slučaj u Srđevićima. Ovo je selo u kojem žive složni i vrijedni domaćini , a to nam je u ovom trenutku najpotrebnije. Samo zajedno možemo unaprijediti stanje u vašem mjestu a mi ćemo vam pomoći kako sa lokalnog tako i republičkog nivoa”, rekao je načelnik Dragosavljević.

U okviru manifestacije ,,Dani Srđevčana“ obavljeno je bogosluženje i položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježju u selu na kojem su imena petorice poginulih boraca VRS iz Srđevića.

Ovo druženje svojim nastupom uveličali su članovi KUD ,,Motajički vuk“ iz Sitneša i Sanja Vrejić sa pjesmom ,,Sini jarko sunce sa Kosova”.

Više fotografije možete pogledati klikom na link: https://www.facebook.com/radiosrbac.srbac