Osnovan poljoprivredni klaster ,,Gradiška-Laktaši-Srbac”

U Laktašima je u ponedjeljak 11. novembra održana osnivačka skupština poljoprivrednog klastera „GLS“ (Gradiška-Laktaši-Srbac“) i ujedno predstavljena dva poslovna plana koja se odnose na otkup voća i povrća od malih poljoprivrednih proizvođača.
Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici opština, gradova, udruženja, zadruga i predstavnici preduzeća koja se bave otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda iz gradiške regije.
Ovom prilikom konstituisana je Skupština poljoprivrednog klastera a za predsjednika je izabran Ilija Gigović iz Gradiške. Formiran je i sedmočlani Upravni odbor u koga su ušla dva predstavnika iz Srpca.
Stručni saradnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Republike Srpske, Bojan Balaban, rekao je da je cilj formiranja klastera udruživanje i međusobna saradnja svih subjekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.
„Osnivanjem poljoprivrednog klastera biće omogućeno malim poljoprivrednim proizvođačima da dođu do velikih tržišta regionalnim planiranjem i organizovanjem perspektivne proizvodnje“, rekao je Balaban.
On ističe da će rad klastera pomoći i Opštinske uprave iz sve tri opštine koje će na ovaj način podržati razvoj poljoprivrede kao osnovne privredne grane na ovom području.