Opština Srbac unapređuje saradnju sa Ruskom Federacijom

U zgradi Opštinske uprave u Srpcu danas je održan prijem za Antona Sokolova, prvog sekretara Ambasade Ruske Federacije u BiH i Branka Savanovića, predsjednika podružnice udruženja “Srpsko-ruski most”za opštine Srbac, Gradiška, Derventa, Laktaši i Prnjavor.

Prijem su organizovali zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić i sekretar Skupštine opštine Slađana Škrbić.

Na početku prijema izraženo je obostrano zadovoljstvo uspješnom organizacijom večeri ruske kulture koja je sinoć održana u Domu kulture u Srpcu na kojoj je promovisana knjiga “Generalisimus Suvorov” i održana izložba fotografija velikog ruskog političara i državnika Jevgenija Primakova.

Predsjednik podružnice Branko Savanović je rekao da je ovo bila još jedna uspješna prezentacija ruske tradicije i istorije i podsjetio da su slične promocije organizovane u Srpcu i prethodnih godina, kao što je to bila revija ruskog filma.

Zamjenik načelnika opštine Dragan Mikić rekao je da je opredjeljenje lokalne uprave u Srpcu da se saradnja sa Ruskom Federacijom izdigne na još veći nivo, naročito kada je riječ o ekonomskoj, kulturnoj i sportskoj saradnji.

“Već smo u više navrata imali posjetu privrednika iz ruske oblasti Domodedovo u okolini Moskve sa kojima smo razgovarali o budućoj saradnji, naročito kada je riječ o potencijalnom otvaranju prerađivačkih kapaciteta u Srpcu i plasmana naših proizvoda na rusko tržište. Postoji obostran interes i pregovori se nastavljaju u tom smjeru”, rekao je Mikić.

On je dodao da postoji mogućnost i da naša opština uspostavi bratske veze sa jednom od opština iz Ruske Federacije, što će takođe biti korak više ka unapređenju odnosa naših naroda.

Prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Anton Sokolov, zahvalio se na srdačnom prijemu i pozvao predstavnike naše opštine da posjete njihovu ambasadu u Sarajevu kako bi nastavili razgovore o budućoj saradnji.