Održano ,,Veče ruske kulture“

U sali Doma kulture Srbac, sinoć je u organizaciji Narodne biblioteke Srbac, održano druženje ljubitelja kulture i umjetnosti pod nazivom „Veče ruske kulture“. Tim povodom, u holu ovog objekta otvorena je izložba fotografija posvećena 90. godišnjici rođenja velikog ruskog političara i državnika Jevgenija Primakova, a u bisokopskoj sali organizovana je promocija knjige pod nazivom „Generalisimus Suvorov“, autora Leontija Rakovskog, a povod je bio navršenih 220 godina od smrti najvećeg vojskovođe u istoriji ratovanja, koji je vodio rusku vojsku u 62 bitke i sve ih je dobio.
Večeri ruske kulture prisustvovao je prvi sekretar Ruske ambasade u Sarajevu Anton Sokolov, zatim načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, nastojatelj manastira Osovica protosinđel Teofil, prevodilac knjige sa ruskog na srpski jezik Vladimir Krčkovski, predsjednik Udruženja za očuvanje srpsko-ruske tradicije iz Prijedora Željko Šormaz sa grupom pjevača ruskih pjesama i drugi gosti iz susjednih opština i Stanara.
Prisutne u sali pozdravio je direktor Narodne biblioteke Srbac Branko Savanović, a dobrodošlicu predstavnicima Ruske ambasade poželio je na ruskom jeziku. Potom je o vojskovođi Suvorovu nadahnuto govorio profesor istorije iz Banjaluka Dejan Karlica, istakavši da je ovaj vojskovođa u sebi imao hrabrost jednog Miloša Obilića i mudrost i strategiju ratovanja Živojina Mišića.
Zapažen uspjeh na ovom druženju imali su plesni parovi Plesnog kluba „Ritam“ Srbac i pjevačka grupa ruskih pjesama iz Prijedora predvođena Željkom Šormazom .