Održana sjednica srbačkog parlamenta: Rad nedjeljom izazvao najveću diskusiju odbornika

Inicijativu Sindikata trgovine,ugostiteljstva i turizma RS  pod sloganom „Stop radu nedeljom!“djelimično su podržali odbornici Skupštine opštine Srbac. Umjesto potpune zabrane  nađeno je kompromisno rješenje da se radnicima u trgovini omogući rad nedeljom i praznicima od 8 do 12 časova i za prijedlog ove Odluke glasalo je 16, a protiv 7 odbornika.

„Radi se o prelaznom rješenju do potpunog ukidanja  rada trgovaca nedeljom“, rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i dodao da je prevladao stav da se postupi slično, kao što su opštine u okruženju -Derventa,Prnjavor,Gradiška i Laktaši, jer bi potpuna zabrana imala negativne ekonomske posljedice po našu opštinu.

Odluku je obrazložio načelnik Odjeljenja za privredu,poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić, koji je odbornike upoznao da je u RS samo opština Višegrad u potpunosti zabranila rad nedjeljom,a kada je u pitanju šire okruženje, on je rekao da je u Srbiji na snazi i dalje rad nedjeljom, a u Hrvatskoj planiraju  da uvedu samo određeni broj radnih nedjelja kada se neće raditi.

,,Slično je i u Sloveniji, s tim što će rad u ograničenom broju nedelja biti duplo plaćen“,rekao je Miholjčić i dodao da je jedino u Crnoj Gori nedeljom zabranjen rad.

Odbornici  opozicije  glasali su protiv, obrazlažući da treba ići u korist radnika, jer građani svu potrebnu kupovinu namirnica mogu uraditi dan ranije,tako da poslodavci ne bi imali neke štete,ako bi rad nedeljom bio zabranjen.

Skupštini,kojom je predsjedavao Mirko Stojić,  prisustvovao je i predsjednik Granskog sindikata Goran savanović koji je naglasio da je inicijativa provedena zbog niskih plata radnika u trgovinama,slabog standarda i sputavanja njihovog prava da nedeljama mogu posjetiti  svoju rodbinu i prijatelje,izaći na izlet i obaviti druge aktivnosti koje nisu stigli tokom radnih dana.

On je rekao da je inicijativa dobila veliku podršku šire javnosti,medija,Saveza opština i gradova RS i Srpske pravoslavne crkve.

Najveći broj tačaka dnevnog reda odbornici su danas usvojili bez rasprave,a radilo se o izvještajima i planovima  obrazovnih institucija,nevladinih organizacija,kulturnih i sportskih kolektiva.

Nešto više pažnje pobudila je Informacija o stanju u oblasti socijalne zaštite koju je obrazložila direktorica Centra za socijalni rad  Slađana Potkonjak.

„Iz godine u godinu sve je više odraslih i djece koji se nalaze u stanju socijalnih potreba,a da je to tako govori podatak da  su socijalna davanja iz opštinskog budžeta prije tri godine iznosila 975.000 a u 2019.godini  1,3 milion maraka“,rekla je direktorica Potkonjak i dodala da najveći dio novca odlazi za novčane pomoći,lične invalidnine i dodatak za njegu i pomoć drugog lica.