Održana peta po redu smotra folklora ,,Motajičko zimsko prelo”

Folklorno udruženje građana ,,Motajički vuk“ Sitneši u subotu je bilo domaćin međunarodnog festivala folklora i umjetnosti ,,Motajičko zimsko prelo“, koji prerasta u tradiciju i svake godine okuplja sve veći broj posjetilaca. Ove godine, manifestacija je organizovana petu godinu zaredom, a koncert folklora odražn je u Sportskoj dvorani ,,9.januar“ Srbac, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. U kulturno-umjetničkom programu nastupilo je šest društava i ansambala: ,,Sčastlivoe Detstvo“ iz Jaroslava (Rusija), ,,Zdravets“ Sofija (Bugarska) , ,,Desanka Đorđević“ Beograd (Srbija), ,,Lim“ Berane ( Crna Gora), ,,Čajavec“ Banja Luka (Republika Srpske) i domaćin ,,Motajički vuk“ Sitneši (Republika Srpska).
Prije koncerta, u zgradi Opštine Srbac, načenik opštine Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić, upriličili su prijem za organizatora i predstavnike gostujućih kulturno-umjetnički društava, na kojem su saznali više o gostima, a njima predstavili Srbac. Uslijedila je i razmjena poklona, dok je zajednički zaključak bio da se ovakve manifestacije trebaju održavati i njegovati, jer je njihov značaj višestruk.
Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je gostima poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Srpcu, te pohvalio rad ,,Motajičkog vuka“.
“Mnogi od vas prešli su dug put da danas budu u Srpcu na čemu smo vam zahvalni i trudićemo se da budemo dobri domaćini. “Motajički vuk” svojim radom i masovnošću zaslužuje posebnu pažnju u našoj lokalnoj zajednici i upućujem čestitke što su zadržali tradiciju i već petu godinu zaredom organizuju ovaj festival”, rekao je načelnik Dragosavljević.
Načelnik resornog odjeljenja Marko Miholjčić je ovom prilikom istakao da kulturno-umjetnička društva na području naše opštine imaju podršku lokalne vlasti u skladu sa mogućnostima i dodao da će tako biti i u narednom periodu.
Zbog loših vremenskih prilika, defile učesnika kroz centar grada je odgođen. Koncert folklora je trajao nešto manje od tri sata, a publika je uživala u raznolikosti koreografija i narodnih nošnjih. Prije početka umjetnikog dijela manifestacije bila je priređena prezentacija jela tradicionalne kuhinje.
Umjetnički rukovodilac FUG-a ,,Motajički vuk“ Ratko Lalović bio je prezadovoljan što je veliki trud urodio plodom, te što su nakon koncerta bili zadovoljni svi- publika, gosti i organizator.
,,Utisci se još nisu slegli, ali moram reći da sam zadovoljan kako je sve proteklo. Zahvaljujem svima koji nas podržavaju i koji su to učinili i ovog puta. Ovo nam daje podstrek da nastavimo dalje i budemo još bolji“, rekao je Lalović.
Gosti su bili zadovoljni dočekom i organizacijom manifestacije, te kažu da će iz Srpca ponijeti lijepe uspomene, posebno one koje se odnose na gostoprimstvo i ljubaznost građana.
Drugo veče manifestacije ,,Motajičko zimsko prelo“ će biti održano u Prnjavoru, večeras sa početkom u 19 časova, a prnjavorskoj publici će se predstaviti : ,,Sčastlivoe Detstvo“ iz Jaroslava, ,,Motajički vuk“ Sitneši (Republika Srpska) i ,,Pronija“ Prnjavor (Republika Srpska).
Fotografije možete pogledati na fb profilu Radio-Srpca u albumu ,,Motajičko zimsko prelo 2019″.