Održan sastanak lokalnog kriznog štaba za kontrolu afričke kuge svinja

Zbog pojave afričke kuge svinja (AKS) na teritoriji Gradiške, danas je održana sjednica lokalnog kriznog štaba za kontrolu AKS koga je formirao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na sjednici je konstatovano da za sada nema registrovanih slučajeva na području srbačke opštine, ali se preduzimaju mjere kako bi se pravovremeno reagovalo ukoliko bi se u narednom periodu, ova zarazna bolest, nakon Bijeljine, Ugljevika i Lopara, pojavila i u Srpcu.

„Utvrdili smo plan aktivnosti kako ne bismo nespremno dočekali ovu kriznu situaciju i aktivno pratimo stanje na terenu u saradnji sa nadležnim stručnjacima i organizacijama, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou“, rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Veterinarski inspektor Nenad Vujinić rekao je da je farmerima još ranije, nakon pojave ove zarazne bolesti u Bijeljini, dostavljeno uputstvo, odnosno naredba o mjerama za sprječavanje pojave i rano otkrivanje unosa virusa AKS u Republici Srpskoj.

„Na farmama moraju biti provedene sve moguće biosigurnosne mjere u smislu dezinfekcije dezbarijera na farmama i vozilima a potrebno je i ograničiti nepotrebno kretanje životinja, čak i na teritoriji naše opštine, sve dok se ne donesu novi zaključci nakon operativnog rada na terenu“, rekao je Vujinić.

Kako je navedeno, potrebno je obratiti pažnju i na ishranu svinja, jer se bolest prenosi i putem proizvoda od inficiranih svinja, prije svega nedovoljno termički obrađenim otpadom a prenosi se i putem obuće i odjeće.

Takođe je potrebno zabraniti ulazak na farmu svim licima koja nisu vlasnici ili zaposlenici na farmi a od strane pripadnika Policijske stanice Srbac biće vršene pojačane kontrole prevoza i transporta svinja, koje će biti moguće samo uz uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od strane nadležnog veterinara.

„Bolest se ne prenosi na ljude i na druge životinje a iskorijenjuje se na farmama domaćih svinja eutanazijom na zaraženoj farmi, dok se kod divljih svinja bolest veoma teško iskorijenjuje, jer nema efikasnog lijeka niti vakcine. Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranim svinjama“, istakao je Vujinić.

U slučaju pojave bolesti, zaražena svinja postaje depresivna, prestaje da jede i grupiše se, a u perakutnom obliku bolesti mogu uginuti prije pojave kliničkih simptoma bolesti. Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlja se crvenilo kože, naročito u području abdomena i po ekstremitetima.

„U slučaju da farmer primijeti neki od simptoma kod životinja, potrebno je da se u što kraćem roku obrati nadležnom veterinaru ili veterinarskoj službi kako bi se žarište što prije lociralo i provele sve mjere za suzbijanje daljeg širenja zaraze“, naveo je Vujinić.

Za sva dodatna pitanja ili nejasnoće farmeri se mogu obratiti veterinarskom inspektoru ili u Odjeljenju za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac.