Odbornici Skupštine opštine Srbac usvojili godišnja finansijska dokumenta i Osnove ekonomske politike

Najviše odborničke  pažnje,oko dva sata, privukla su najvažnija finansijska dokumenta opštine Srbac- Nacrt rebalansa budžeta za 2019. godinu i Nacrt budžeta za 2020. Godinu, koje je obrazložio načelnik resornog odjeljenja Vladimir Gužvić .

Nakon njegovog uvodnog izlaganja, u raspravi su učestvovali odbornici: Dražen Stojković, Mara Cvijanović Delević, Saša Jovičić, Dragan Lepir, Mićo Malbašić, Slavica Dabić, a na kraju su  odgovore na njihove sugestije, prijedloge i mišljenja dali načelnik Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za finansije Vladimir Gužvić.  Suština rebalansa je povećanja budžetskog okvira, pa je bilo potrebno nivelisati neke pozicije koje su imale manja sredstva od stvarnih potreba. Tako je Nacrtom rebalansa, umjesto 7,6 miliona planiranih,  budžetski okvir povećan na 8 miliona ili za 400.000, odnosno 5 odsto.  Kada je u pitanju budžet za narednu godinu, Nacrtom je projektovan na  8. 110.000  maraka i u odnosu na prvobitni plan prihodi su veći za pet ,a u odnosu na rebalans budžeta za jedan odsto.

Treći važan dokument, koji je dobio podršku odbornika u formi nacrta i uz dva budžetska dokumenta biće upućen na javnu raspravu u narednih 10 dana , je Odluka o osnovama ekonomske politike opštine Srbac u 2020. godini u kojoj su definisani primarni ciljevi ekonomske politike, pretpostavke za ostvarivanje ciljeva i način provođenja fiskalne, odnosno poreske politike u narednoj godini. U ovom dokumentu se, takođe, nalazi osvrt na privredu, poljoprivredu i vodoprivredu, prostorno planiranje, zdravstvo i ostale društvene djelatnosti .O ovom dokumentu zapaženo izlaganje imao je načelnik Odjeljenja za privredu,poljioprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

U raspravu na današnjoj skupštini uključio se i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji je odbornike upoznao sa finansijskom podrškom koja je od strane Vladinog sektora stigla u našu opštinu, radi ublažavanja šteta od nevremena koje je našu opštinu zahvatilo u julu ove godine. On je izrekao javnu pohvalu za podršku koja nje stigla iz Fonda solidarnosti za obnovu RS u iznosu od 3,2 miliona maraka .

Današnjoj sjednici nisu prisustvovala dva odbornika- Bojana Miholjčić i Brane Savić koji su pravdali odsustvo.

Novina na ovoj sjednici bila je informacija predsjednbika SO-e Srbac Mirka Stojića da je odbornik Drago Ćirić napustio članstvo u Socijalističkoj partiji,prešao u DNS i priključio se radu u Klubu odbornika Demokratskog narodnog saveza.