Obilježavanju 81 godine od Bitke na Kozari prisustvovala delagacija iz Srpca

Obilježena 81 godina od Bitke na Kozari

Na Mrakovici je obilježena 81 godina od Bitke na Kozari, a kod spomen-krsta odata je počast žrtvama i zapaljene su svijeće.

Obilježavanju ovog značajnoj istorijskog događaja prisustvovali su predstavnici institucija Republike Srpske i Srbije, lokalnih zajednica koje gravitiraju planini Kozari, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i političkih partija. Među delegacijama koje su odale počast ćrtvam bili su i Duško Mitrić I Dalibor Košutić, predsjednik i član Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova. Opštine Srbac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na memorijalni zid spomenika na Mrakovici u okviru obilježavanja 81 godine od Bitke na Kozari, prenosi RTRS.

Vijence i cvijeće položili su predstavnici vlada Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, opština i gradova Potkozarja, organizacija proisteklih iz Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, te političkih partija.

Na memorijalnom zidu spomen-kompleksa na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području u toku Drugog svjetskog rata.

Obilježavanje 81 godine od Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Bitka na Kozari je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, tokom koje je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.