O pripremama za 7.Veteransko veče folklora Željka Mrđa,predsjednik SKUD“Beli Anđeo“


Srpsko kulturno-umjetničko društvo“Beli Anđeo“iz Srpca u subotu 7.oktobra organizuje 7.Veteransko veče folklora.Koncert će se održati u Domu kulture „Uglješa Kojadinović“ u Srpcu a nakon koncerta u novootvorenom Svadbenom salonu Savić u Poveliču veterani će nastaviti druženje sa članovima gostujućih društava.
O pripremama za ovu manifestaciju i planovima društva“Beli Anđeo“ u narednom periodu sa predsjednicom Željkom Mrđa govorićemo u našoj subotnjoj emisiji Gost programa od 10 časova.
„Gosti na koncertu će nam biti iz Srbije,Hrvatske i gradova i opština u okruženju.Očekujemo dolazak kulturno-umjetničkih društava iz Nove Topole, Gradiške, Kozarske Dubice, Prnjavora, Dervente, Omarske, Zalužana, Modriče, Novog Bečeja u Srbiji i Slatine i Belog Manastira iz Hrvatske. Ovom prilikom pozivam građane opštine Srbac i šire da dođu i podrže nas i naše goste jer nam mnogo znači ta podrška.Nakon koncerta u Domu kulture mi veterani imamo standardno druženje u novootvorenom Svadbenom salonu „Savić“ gdje se svi zajedno družimo i upoznajemo sa članovima drugih društava koje do sada nismo imali priliku upoznati“, rekla je za Radio Srbac predsjednica Željka Mrđa.
SKUD“Beli Anđeo“djeluje od 2016.godine.Probe se pod vođstvom koreografa Gorana Ćetojevića iz Laktaša održavaju dva puta sedmično po sat vremena u Domu kulture Srbac.Trenutno okupljaju oko 80 članova raspoređenih u dvije grupe djece i jedne grupe veterana.
„Prva grupa djece je školica folklora, to su djeca uzrasta od 5 do 10 godina,druga grupa djece je od 11 do 18 godina i to je pripremni sastav,i imamo sastav veterana.Finansiramo se uglavnom od članarine.Jedan dio sredstava nam obezbijedi Opština Srbac u budžetu a povremeno se obratimo sponzorima za neka naša putovanja i odlaske na festivale“, rekla je Mrđa i zahvalila se poslovodstvu Centra za kulturu i sport jer im mnogo znači što su već drugu godinu oslobođeni plaćanja zakupa Doma kulture gdje održavaju probe.

Mrđa kaže da je folklor jedna velika stvar za nju jer se djeca druže,upoznaju i putuju ali i razmijenjuju iskustva te uče o kulturi našeg kraja i ostalih zemalja.

„Ovim putem pozivam građane koji su zainteresovani da postanu članovi našeg društva da nam se obrate, dođu i pogledaju kako izgledaju naše probe i ukoliko im se svidi rado ih prihvatamo za članove.Cilj našeg rada sa mladima je očuvanje tradicije,kulture,pjesme i igre naroda ovog kraja kako ne bismo zaboravili ko smo i šta smo.Sva naša gostovanja imaju posebnu draž.Evo prilikom boravka u Bečeju djeca su obišla grad i upoznala prijatelje iz drugih društava ali i prisustvovali velikom koncertu povodom Dana opštine Bečej, tako da svaki koncert ostavlja pozitivan trag na našu djecu.U Bugarskoj smo bili po treći put,djeca su boravila četiri dana na plaži i uživali u ljepotama Sunčevog Brega“, rekla je Mrđa i najavila da će društvo nastupiti 14.oktobra povodom Dana i krsne slave opštine Srbac.

Razgovor sa Željkom Mrđa možete poslušati na frekvenciji 93,2 MHz i putem interneta radiosrbac.com u subotu 23.septembra od 10 časova.