Novogodišnja čestitka načelnika opštine i predsjednika Skupštine opštine

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić uputili su novogodišnju čestitku svim građanima opštine Srbac povodom nastupajuće 2022. godine sa željom da ih prati dobro zdravlje i lična i porodična sreća.

U čestitki se navodi da je protekla godina bila puna izazova a najveći je zasigurno pandemija virusa korona koja je dovela do velikog porasta broja oboljelih u odnosu na 2020. godinu i odnijela na desetine ljudskih života, što za našu lokalnu zajednicu predstavlja nenadoknadiv gubitak.

“Svaki ljudski život nam je podjednako važan, naročito u situaciji kada se suočavamo sa negativnim prirodnim priraštajem zbog čega smo uveli čitav niz pronatalitetnih mjera kako bismo stimulisali sklapanje brakova i roditeljstvo i olakšali životne uslove mladim bračnim parovima, višečlanim i drugim porodicama.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je da je među oboljelima od virusa korona veliki broj mladih koji predstavljaju našu budućnost i što su neki od njih, nažalost, izgubili najvažniju životnu bitku. Od velikog značaja je početak masovne vakcinacije stanovništva i to nam daje za pravo da sa više optimizma gledamo u predstojeću godinu sa vjerom i nadom da će biti sačuvani mnogi ljudski životi.

Kada pogledamo u godinu iza nas, možemo ipak biti zadovoljni mnogim pozitivnim stvarima, a najznačajnija je svakako finansijska stabilizacija koja je omogućila veća izdvajanja iz budžeta za razvoj poljoprivrede, podsticaj zapošljavanja, sportske organizacije, borce, porodice slabijeg imovnog stanja, penzionere i druge kategorije.

Na povećanje rebalansa budžeta za ovu godinu, koji iznosi 11.2 miliona i budžeta za narednu godinu u iznosu od 13.8 miliona KM, uticale su dobrim dijelom i brojne kapitalne investicije, zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i drugih republičkih institucija i donatora.

Srednjoškolski centar je obučen u novo ruho, u njegovoj blizini se počeo graditi novi vrtić, a par stotina metara dalje 20 porodica će riješiti svoje stambeno pitanje zahvaljujući novoj zgradi za mlade bračne parove.

Gradsko jezgro su uljepšala i dva rekonstruisana parking prostora, kod zanatskog centra i zgrade Mediteranke, a mnoga domaćinstva u nekoliko sela su po prvi put dobila asfaltni put.

Višedecenijski problem pucanja cijevi na relaciji od Poveliča do Prijebljega, riješen je zahvaljujući izgradnji novog vodovoda a nakon 40 godina može se očekivati da će i poplave u mnogim dijelovima opštine postati prošlost nakon projekta čišćenja i uređenja kompletne kanalske mreže u saradnji sa resornim ministarstvom.

Neriješenih problema je i dalje mnogo, ali volje i entuzijazma postoji, kako među nama u Opštinskoj upravi, tako i u višim nivoima vlasti koji su spremni da ulažu u lokalni razvoj. Veliki broj projekata biće uvršten u novu razvojnu strategiju koju ćemo uraditi za naredni sedmogodišnji period, a kroz projekat dobijanja BFC SEE standarda, što je takođe već uveliko u toku, planiramo poboljšati privredni ambijent i omogućiti budućim investitorima da lakše i efikasnije pokrenu proizvodnju i otvore nova radna mjesta.

Da je poslovna klima puno povoljnija u odnosu na ranije godine, svjedoči porast broja zaposlenih zaključno sa 30. novembrom kada je u Srpcu bilo zaposleno 2850 radnika, odnosno preko 500 više u odnosu na 2013. godinu.

Svi ovi pokazatelji nam govore da bi iduća godina trebala biti još povoljnija u investicionom, razvojnom i ekonomskom pogledu, uz uslov da epidemiološka situacija bude stabilna i sačuva se što veći broj ljudskih života kao naš najvažniji prioritet. Zato zamoljavamo sve građane da budu savjesni i odgovorni prema sebi i drugima kako bismo u što kraćem roku odnijeli pobjedu nad ovom pošasti i vratili se u normalne društvene tokove.

Neka nam Nova 2022. godina donese dobro zdravlje, poslovne i životne uspjehe, radost, sreću i napredak na svim životnim poljima“, navodi se u zajedničkoj čestitki.