Novine za žene u postupku vantjelesne oplodnje i oboljele od cistične fibroze

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za lijek Progesteron (Utrogestan) i Didrogesteron koji se nalaze na Listi A lijekova koji se izdaju na recept precizirao je medicinsku indikaciju kako bi i svim ženama koje se nalaze u postupku vantjelesne oplodnje bilo omogućeno propisivanje ovog lijeka na recept, ukoliko im je potreban, saopšteno je iz FZO Srpske.
Ovu izmjenu danas je usvojio i Upravni odbor FZO Srpske, a ona je donesena na prijedlog udruženja porodica koje se bore sa sterilitetom i počeće da se primjenjuje 15. januara naredne godine.

  • Iako su se i ranije ovi lijekovi na recept u određenim slučajevima mogli propisivati i ženama koje su u postupku vantjelesne oplodnje, i to pod indikacijom “prevencija ponavljanih pobačaja”, u cilju preciznosti i da spriječimo sve eventualne nedoumice u praksi, Fond je konkretnije precizirao indikacije za ovaj lijek. Tako da pored ranijih indikacija -prijetećeg pobačaja, opasnosti od prijevremenog porođaja, prevencije ponavljanih pobačaja, navedena je i indikacija da se lijek može propisati “u postupku vantjelesne oplodnje” – naglašavaju iz FZO Srpske.

Iz Fonda ističu da na ovaj način žele da maksimalno pojednostave procedure propisivanja lijekova na recept i da spriječe sva eventualna nerazumijevanja u praksi.

  • Budući da su izmjene usvojene na prijedlog udruženja pacijenata, to je još jedna potvrda da Fond uvažava potrebe osiguranika i svakodnevno analizira primjenu propisa u praksi. Napominjemo da ove lijekove na recept propisuju ginekolozi koji imaju ugovor sa Fondom, odnosno koji imaju šifru za propisivanje lijekova na recept – poručuju iz FZO Srpske.

Iz Fonda podsjećaju da su još 2018. godine počeli da finansiraju lijek Utrogestan i time značajno finansijski rasteretili trudnice jer se ovaj lijek veoma često propisuje.

Takođe, UO FZO Srpske je danas usvojio i još jednu izmjenu koja ima za cilj poboljšati dostupnost lijeka Dornaza Alfa rastvor za raspršivanje koji koriste oboljeli od cistične fibroze.

  • Naime, ovaj lijek Fond nabavlja putem javnih nabavki i za oboljele od cistične fibrize dostupan je u Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske – ističu iz FZO Srpske.

Budući da ovaj lijek uglavnom koriste djeca, pa da roditelji sa djecom samo zbog lijeka ne bi putovali do UKC Srpske, Fond je omogućio da se ovaj lijek za oboljele od ove bolesti ubuduće podiže u apoteci u mjestu prebivališta oboljelih, navodi se u saopštenju.

Ova izmjena koju je inicirao Savez za rijetke bolesti Republike Srpske će, takođe, početi da se primjenjuje od 15. januara 2022. godine.

  • Navedene izmjene su nastale kao produkt saradnje Fonda i predstavnika udruženja pacijenata jer FZO Srpske kontinuirano analizira sve prijedloge i sugestije osiguranika, jer smatramo da se samo kulturom dijaloga između institucija i predstavnika udruženja mogu prevazići svi izazovi, a zdravstveni sistem na taj način činiti još boljim – istakli su iz FZO Srpske.

Iz FZO Srpske naglašavaju da su u proteklih mjeseci intenzivnije otvorili svoja vrata i održali niz sastanaka sa predstavnicima udruženja pacijenata, zdravstvenih radnika i poslodavaca.

  • Cilj je da razgovorom i slušanjem “druge strane” minimalizujemo i pronađemo rješenja za sve pojave koje bi mogle prouzrokovati nezadovoljstvo, a to je ujedno i put za unapređenje i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite – poručuju iz FZO Srpske.