Načelnik opštine uručio darove prvorođenoj bebi u Srpcu u 2020. godini

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić posjetili su danas prvorođenu bebu na području opštine Srbac, dječaka Đorđa Babića iz Sitneša, koji je rođen 8.januara 2020.godine.  Roditeljima bebe, Željku i Radmili,načelnik je uručio darove za njihovog sina,a u pitanju su zlatnik, novčana naknada i drugi pokloni.

Đorđe je prva beba sa područja opštine Srbac koja je rođena u 2020. godini, a koja živi na teritoriji Republike Srpske.

Babići su nastanjeni u Sitnešima u višečlanom domaćinstvu u kojem živi još dvoje djece. Pored zlatnika, dobili su novčanu naknadu od 400 KM koja je predviđena za treće dijete u porodici, opremu za novorođenče i poklone za ostalu djecu i roditelje.

“Zahvaljujemo načelniku na posjeti i poklonima. Obradovani smo informacijom da će opština stimulisati kupovinu neizgrađenog građevinskog zemljišta mladim bračnim parovima, jer planiramo da iskoristimo ovu vrstu podsticaja za izgradnju nove porodične kuće”, rekao je Željko Babić.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je prošle godine za podršku pronatalitetnoj politici budžetom bilo predviđeno 80 hiljada KM, a ove godine taj iznos je povećan na 90 hiljada KM.

On ističe da je prošle godine usvojen novi pravilnik kojim su previđene brojne novine u smislu podrške natalitetu.

“Jedna od najvažnijih je isplata novčane pomoći za porodice sa četvoro i više djece na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM, a ovo pravo je prošle godine koristilo čak 40 porodica. Pored stimulacije za kupovinu placa i isplate naknada za novorođenčad u iznosu od 250 do 1000 KM, u zavisnosti od broja djece u porodici, obezbijedili smo i jednokratnu novčanu pomoć za sufinansiranje troškova jedne vantjelesne oplodnje”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Načelnik ističe da su navedene mjere već dale rezultate jer su prošle godine Opštinskoj upravi podneseni zahtjevi za isplatu naknada za novorođenčad za 144 bebe, što je za 26 više u odnosu na 2018. godinu, te izražava nadu da će takav trend biti nastavljen i u ovoj godini.