Na Stegića adi u Razboju Ljevčanskom obilježeno 80 godina od ustaškog masakra

Na Stegića adi na obali Vrbasa u Razboju Ljevčanskom, gdje su ustaše posljednjeg vikenda u martu 1944.godine na najsvirepiji način ubile 20 članova porodica Jove, Milutina, Mihajla i Rajka Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića, proteklog vikenda održan je tradicionalni godišnji pomen.

Predsjednik srbačkog SUBNOR-a Bogdan Davidović podsjetio je u svom govoru da Stegića ada punih 80 godina nosi zlokoban naziv ‘stratište’ što je sinonim za gubilište i mučilište, gdje se događa smrt nevinih, pa je obaveza naših i budućih generacija da se to ne zaboravi, kao ni trajna poruka koja je uklesana na kamenom spomeniku kraj Vrbasa ‘Pamtilo se-ne ponovilo se’.

,,Ideja o podizanju ovog spomen obilježja pokrenuta je od više mještana ovog sela još 1986. godine. Rukovodstvo Nacionalnog parka Prijedor uradilo je idejno rješenje a spomenik je otvoren 4. jula naredne godine. Potomci žrtava Milutin i Mile Stegić pojasnili su detalje kompozicije ovog spomenika visokog oko tri metra koji asocira na 22 nevine civilne žrtve ovog sela koji su stradali od strane ustaša prije tačno 80 godina. SUBNOR Srbac učiniće sve da se ovaj spomenik sanira te da se nikada ne zaboravi ovaj tragičan događaj ”, rekao je Bogdan Davidović.

U ime potomaka nastardalih govorio je Milutin Stegić koji je rekao da je njegov otac Dušan slučajno izbjegao smrt, jer je to jutro otputovao u Prnjavor.

,, Apelujem na sve da se ne dijelimo po bilo kakvom osnovu kako nam se nikad više ne ponove ovakvi ili slični događaji, a sve samo iz tog razloga što smo Srbi”, kaže Milutin Stegić.

Na spomen-obilježje cvijeće i vijence su položile delegacije potomaka žrtava i Mjesne zajednice Razboj Ljevčanski, opštine Srbac , delegacija SUBNOR-a Srbac, Boračke organizacije Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boracaiI nestalih civila, Udruženja RVI Srbac kao i delegacija Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbac i Osnovne škole Dositej Obradović Razboj Ljevčanski koji su izveli prigodan program.

Nakon toga položeni su vijenci i na spomen obilježje u centru sela.

Organizatori parastosa bili su SUBNOR Srbac uz podršku Opštine Srbac i Mjesne zajednice Razboj Ljevčanski. U ime Mjesne zajednice prisutne je pozdravio Jordan Kuvalja.

,,Posebno je značajno da ovu kulturu sjećanja prenosimo na djecu u našim osnovnim školama. Danas kada smo slušali detalje o ovom događaju na Stegića adi sve nas je vratilo u tešku prošlost , a mi smo dužni da poštujemo njihovu žrtvu, da ostanemo na svom ognjištu i borimo se za svoju koricu hljeba”, rekao je Jordan Kuvalja.