Na zvoniku srbačkog hrama postavljen novi bakarni krst


Monteri prijedorske firme „Ogi-Niskogradnja”, izveli su zahtjevnu operaciju dizanja i postavljanja novog bakarnog krsta na kupolu zvonika Pravoslavnog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, visine 35 metara.
Ovaj čin pratilo je više znatiželjnih građana Srpca, jer nije bilo nimalo jednostavno sajlom dugom 40 metara dići i milimetarski tačno postaviti nosač krsta u prorez kupole na visini koja odgovara trinaestospratnoj zgradi. Sa unutrašnje strane zvonika krst su zavarili srbački majstori Vaso Barašin i Slaviša Bjelić Balki.
„Za vrijeme nezapamćene oluje u ovom kraju, koja se desila na Ivanjdan (7.jula) ove godine, vjetar je polomio nosač pozlaćenog krsta, teškog oko 100 kilograma i odnio ga na udaljenost dvadesetak metara od hrama. Pravoslavna crkvena opština Srbac naručila je sada laganiji rešetkasti bakarni krst, a srbačka firma „Tat-Com“, vlasništvo Dragana Tatomira, platila je monterima iz Prijedora da dignu krst na zvonik“, kaže protonamjesnik srbački Željko Sarić i dodaje da će stari krst biti iskorišten za neku drugu namjenu kao što je spomenik,spomen-česma i slično.
Po riječima sveštenika Sarića,veliko nevrijeme na Ivanjdan skinulo je oko 100 kvadratnih metara bakarnog krova sa Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Srpcu. Pored toga, sa nekoliko kuća su bukvano odnijeti krovovi, na stotine stabala je oboreno,oštećene su privredne hale, poljoprivredni usjevi, a opštinske komisije štetu su procjenile na 3,2 miliona maraka.