MUP RS: Upotreba drnova bez saglasnosti strogo zabranjena

Foto: MUP RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na vlasnike dronova  na puno i dosljedno poštovanje pravila korištenja dronova, te posebno upozoravamo na zabranu korištenja dronova u blizini djelovanja avio i protivpožarnih snaga, kako se ne bi ugrozila bezbjednost letačkih posada i životi drugih ljudi.

Kako su saopštili, posljednji događaj, koji se desio u nedjelju, kada je u kompleksu Centra za obuku MUP-a RS dron naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a, pri slijetanju na pistu, primjer je jednog takvog neodgovornog postupanja.

“Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mjesta su policajci vršili uviđaj, te je utvrđeno da je na karting stazi, gdje se održavala karting trka, snimano sa više dronova. Službenici Policijske uprave Banjaluka su naknadno identifikovali muškarca iz Banjaluke koja je upravljao ovom bespilotnom letilicom i protiv njega će nadležnom tužilaštvu biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje i oduzimanje tuđe stvari”, navode iz MUP-a Srpske.

Policijska uprava Banjaluka, kao ni Ministarstvo unutršnjih poslova Republike Srpske nisu bili obavješteni od strane organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se na ovom događaju koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.

 Podsjećaju da je Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta, te je ovim nesmotrenim činom posljedica mogla biti daleko teža.

Navedenim Pravilnikom jasno su definisane razlike između tri vrste letova bespilotnih letjelica – komercijalnog, nekomercijalnog i izvođenja radova u letu. Svaki od ovih ima svoja specifična pravila.

Članom šest ovog pravilnika definisano je gdje se ne smije letjeti dronom u nekomercijalne svrhe: nije dozvoljeno letjeti iznad ljudi, životinja, objekata, vozila, plovila, puteva, željezničkih pruga, vodenih puteva, dalekovoda ili drugih letjelica na daljinsko upravljanje na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 30 metara. Razdaljina se povećava na 50 metara kada je riječ o snimanju veće grupe ljudi. 

Isto tako, nije moguće snimati u blizini industrijskih zona, ambasada, objekata državnih službi i institucija, kao i drugih objekata koji su od javnog značaja na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara. Nije moguće letjeti u zonama letišta i unutar zone aerodroma, osim ako za to ne postoji saglasnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u više navrata upozoravalo da je upotreba dronova bez saglasnosti, posebno kod javnih skupova zabranjena, te u tom smislu ih još jednom podsjećamo na zajedničku odgovornost i brigu svih građana Republike Srpske za bezbjednost ljudskih života.