Konferencija beba: Najljepša manifestacija okupila brojne građane

Konferencija beba, manifestacija koja se s razlogom naziva najljepšom, održana je sinoć u Srpcu.

Na Gradskom trgu u Srpcu, u prisustvu brojnih građana raznih generacija, okupili su se roditelji i bebe koje su rođene od Vidovdana prošle do Vidovdana ove godine. U proteklih godinu dana rođene su 132 bebe, a na manifestaciji je bilo prisutno 88.

Na početku manifestacije je izvršena registracija beba, potom je uslijedila je promotivna šetnja čiji je cilj ukazati na ljepotu roditeljstva i porodice.

Nakon šetnje, i ove godine, izabrano je tročlano ,,Predsjedništvo beba“.

Najmlađa beba je Pavle Glišić iz Srpca, koji je rođen 28.juna ove godine, a roditelji su David i Lidija Glišić.

Titulu najstarije bebe ponijele su dvije djevojčice, blizanke Mirka i Mirna Berić iz Sitneša koje su rođene 30.juna 2022.godine, a roditelji su Miloš i Ljiljana Berić.

Bebe sa najviše braće i sestara su Nenad Knežević iz Nožičkog, rođen 5.11.2022. od oca Slavka Kneževića i majke Vesne Baranjecki, a druga beba je Mihajlo Nježić, rođen 5.2.2022. Mihajlo je, takođe, iz Nožičkog, a njegovi roditelji su Draško Nježić i Jelena Zorić.

Za bebe koje su ušle u tročlano predsjedništvo Opština Srbac i sponzori su obezbijedili vrijedne nagrade, a uručili su ih načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić.

Za bebe sa najviše braće i sestara poklon je obezbijedio i arhimandrit Teofil, iguman manastira Osovica, koji je bebama poklonio  po zlatni dukat. Arhimandrit Teofil redovno uručuje sličan poklon za sve porodice koje dobiju peto i svako naredno dijete.

Načelnik opštine je istakao da je Konferencija beba najljepša manifestacija koja se organizuje na području naše opštine i istakao da lokalna uprava nizom mjera želi obezbijediti što bolje uslove za zasnivanje i proširenje porodice na području naše naše opštine.

,,Ovo je jedna zaista veličanstvena manifestacija, nama najdraža manifestacija koja se dešava u toku godine na području naše opštine. Opštinska uprava prepoznaje problem prirodnog priraštaja i nastojimo da raznim podsticajima za mlade bračne parove i, u pogledu broja mjera i iznosa sredstava koja ulažemo, spadamo u red lokalnih uprava koje se po tom pitanju nalaze u samom vrhu lokalnih zajednica. Činjenica je da realizacijom niza konkretnih projekata dajemo doprinos tim nastojanjima, a možemo izdvojiti izgradnju novog vrtića koji će imati vrhunske uslove za boravak djece i rad s njima“, rekao je načelnik Dragosavljević i rekao da Optina Srbac za svako novorođenče izdvaja jednokratnu pomoć od 300 do 1.000 KM, u zavisnosti od toga koliko je djece u porodici, a nastojanja su da ti iznosi budu i veći.

U zabavnom dijelu programa predstavili su se polaznici Dječijeg vrtića ,,Naša radost” Srbac i članovi plesnih sekcija Udruženja građana ,,C.E.Z.A.R.”Srbac.

Zanimljiva takmičenja su organizovana za očeve i majke beba, za koje su, takođe, bile obezbijeđene nagrade. U takmičenju očeva, prvo mjesto je osvojio Vladimir Karić, drugo mjesto je zauzeo Borislav Mitrić, a treće Mihajlo Radonjić.

U nagradnoj igri za majke, prvo mjesto je osvojila Anita Karanović, drugo mjesto Milijana Karić i treće mjesto Gordana Radonjić.

Nagrade za prva mjesta su bile 100 KM, za druga 70 KM i za treća 50 KM.

Jedna od beba koja je rođena u proteklih godinu dana je četvoromjesečna Valentina Kučak, čiji su roditelji Dejan i Biljana Kučak. Valentinini roditelji su pohvalili manifestaciju i za Radio Srbac su podijelili svoje roditeljsko iskustvo, koje za mnoge bračne parove može biti motivacija za istrajnost u borbi za dobijanje potomstva.

,,Želim da pohvalim manifestaciju, zaista je posebna, a i pokloni su baš lijepi.   Naša Valentina ima četiri mjeseca i presrećni smo, jer smo napokon dio ovakvih događaja. Naša borba da dobijemo dijete je trajala 12 godina i konačno smo dočekali da naša najveća želja bude ispunjena”, rekao je Kučak i poručio je parovima koji žele potomstvo da ne odustaju, jer nada uvijek postoji, a sličnu poruku je uputila I Valentinina majka Biljana.

,,Naša sreća je neopisiva. Želim da poručim svima koji se susreću sa problemima tokom pokušaja da se ostvare kao roditelji da budu uporni, da ne gube nadu, jer s vjerom u Boga, uz ljubav, poštovanje, podršku i istrajnost, najveći snovi mogu postati stvarnost. Svi oni koji su bili u našoj situaciji mogu da nas razumiju, a svima koji žele da postanu roditelji, od srca želim da im se želja ispuni”, rekla je Biljana.

Organizaciju Konferencije beba pomoglo je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Opština Srbac kao glavni pokrovitelji manifestacije, a podršku su pružili brojni sponzori sa područja naše opštine, koji su dali doprinos da sve bebe dobiju simbolične poklone. Medijski pokrovitelj manifestacije je Radio Srbac.

Više fotografija možete pogledati klikom na link: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=radiosrbac.srbac&set=a.3427677254116236