Komandir PS Srbac Siniša Šnjegota i pomoćnik komandira Gorica Stojaković: Posao policajca je častan poziv, odgovoran i požrtvovan

Povodom Dana policije Policijska stanica Srbac organizovaće u petak 5.aprila u Svadbenom salonu“Savić“ u Inađolu svečanost na kojoj će osim zaposlenih policijskih službenika prisustvovati njihovi gosti i penzionisani radnici .
Komandir PS Srbac Siniše Šnjegota kaže da je Dan policije prilika i da se prisjete svojih kolega koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu i ugradili svoje živote u temelje RS, da obidju njihove porodice i grobna mjesta ,polože cvijeće i zapale svijeće.
„Naši policijski službenici su uzeli učešće i u tradicionalnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi koju je organizovao Zavod za transfuziju krvi Opšte bolnice Gradiška,a u ponedjeljak 8.aprila organizovaćemo Dan otvorenih vrata tradicionalnu manifestaciju za učenike nižih razreda i mališane vrtića.Ove godine nam u penziju odlaze 4 policijska službenika kojima planiramo na ovoj svečanosti uručiti prikladne poklone i zahvaliti im se za neprekidne godine staža provedene u policiji“kaže Šnjegota.
On je rekao da je zadovoljan onim što su uradili u 2023.godini,da je stanje bezbjednosti na području srbačke opštine zadovoljavajuće i da je procenat ukupne rasvjetljenosti svih krivičnih djela 93 % te da je isti procenat u odnosu na godinu ranije.On je rekao da će Dan policije obilježiti na prigodan način i čestitao svim kolegama Dan policije ,poželio im dobro zdravlje i uspjeh u vršenju njihove dužnosti.
Govoreći o stanju kriminaliteta u prva dva mjeseca 2024. godine Šnjegota kaže da je ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 95 % što je veći procenat u odnosu na isti period prošle godine.
„U prva dva mjeseca 2024. godine na području PS Srbac nije evidentirano ni jedno krivično djelo koje bi izazvalo uznemirenost javnosti .Evidentirana su uglavnom krivična djela manje društvene opasnosti .Za dva mjeseca registrovano je 18 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta od čega je 7 po poznatom a 11 po nepoznatom izvršiocu. Od ukupnog broja 7 ih je riješeno“kaže Šnjegota i dodaje da daju sve od sebe da se svi građani osjećaju bezbjedno na području koje operativno pokriva PS Srbac .
„Kriminalitet je alfa i omega policijskog posla što mi u policijskoj terminologiji kažemo to su neki parametri i svi gledaju koliki je stepen i rasvjetljenost krivičnih djela.Zadovoljan sam onim što smo uradili u 2023.godini kada je u pitanju ukupna bezbjednost građana.PS Srbac profesionalno obavlja poslove i pruža sigurnost građanima.

U 2023.godini je evidentiorano ukupno 108 krivičnih djela od kojih je 104 iz oblasti opšteg kriminaliteta ,jedno je iz oblasti privrednog,i 3 iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.Evidentirano je 104 krivična djela opšteg kriminaliteta od čega 78 po poznatom izvršiocu ,26 po nepoznatom od čega je 19 riješeno.
„Mogu da kažem da je procenat ukupne rasvjetljenosti iznosio 93 % i isti je u odnosu na period iz 2022.godine.U 2023.godini na području PS Srbac nije bilo krivičnih djela razbojništava,ubistava kao ni ubistava u pokušaju dok je evidentirano jedno krivično djelo u pokušaju protiv polnog integriteta i radi se o krivičnom djelu silovanja u pokušaju“kaže komandir.
U 2023.godini broj izvršenih krivičnih djela opšteg kriminaliteta je u
povećanju za 20 ,a ukupna rasvjetljenost svih krivičnih djela iznosila je 93 % i možemo konstatovati da je stanje bezbjednosti u ovoj oblasti zadovoljavajuće“rekao je Šnjegota .

Kada je u pitanju bezbjednost u saobraćaju,u 2023.godini se dogodilo ukupno 96 saobraćajki od čega je 35 bilo sa posljedicama po lice.
„U 3 saobraćajne nezgode su sa poginulim ,4 sa teško povređenim i 28 je sa lakše povređenim licima i 61 saobraćajka sa materijalnom štetom.Od toga je evidentirano i 8 saobraćajnih nezgoda sa nepoznatim učiniocem .Sve su rasvjetljene i ovom prilikom želim da pohvalim sve moje saradnike na postignutim rezultatima“kaže Šnjegota.
U prva dva mjeseca 2024.godine dogodilo se 18 saobraćajnih nezgoda ,od čega je 6 sa posledicama po lice ,6 sa lakše povređenim licima i nije bilo saobraćajki sa poginulim licima i sa teškim tjelesnim povredama.
U oblasti javnog reda i mira u 2023.godini su evidentirana 42 slučaja i počinjeno 57 prekršaja.
„PS Srbac je prijavljeno 61 lice.Tom prilikom izdali smo 30 prekršajnih naloga i podneseno je 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.Broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u 2023.godini je u blagom porastu u odnosu na 2022.godinu gdje je vidljivo povećanje za 20 %“kaže komandir.
„Kada je u pitanju 2024.godina u prva dva mjeseca evidentirano je 5 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i počinjeno je 8 prekršaja,i prijavljeno 7 lica.Od toga smo izdali 5 prekršajnih naloga i podnesena su 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.Broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira u prva dva mjeseca 2024.godine je manji u odnosu na isti period 2023.godine za 37,5 %rekao je Šnjegota.
Gorica Stojaković ,pomoćnik komandira Policijske stanice Srbac je radni odnos kao policijski službenik zasnovala prije 18 godina.Do sada je obavljala poslove školskog policajca ,poslove kontrole i regulisanja saobraćaja a u međuvremenu je završila Fakultet za bezbjednost i zaštitu i od novembra 2023.godine je postavljena za pomoćnika komandira u PS Srbac.
„Srednju školu sam završila u Srpcu ,nakon čega upisujem Policijsku akademiju .Radni odnos u PS Srbac sam zasnovala 2006.godine.A kada je u pitanju motiv za ovaj posao mogu reći da to nije bilo samo da se zasnuje radni odnos.Bilo je tu ipak više i želje i ljubavi prema uniformi i da radim posao koji je odgovoran a prije svega human“kaže Gorica.
Svojom odgovornošću i profesionalnošću uspjela je da se odupre svim izazovima u službi.
„Policijskom službeniku ni jedan dan na poslu ne može biti isti.Mi svi krećemo u smjenu gdje ne znamo po kakvim prijavama ćemo postupati.Ja bih mogla možda izdvojiti jednu svoju smjenu ,obavljala sam poslove šefa smjene u noćnoj smjeni gdje sam imala na raspolaganju samo jednu patrolu sa dva policijska službenika.Odmah po zaprimanju smjene počele su da se nižu prijave građana jedna za drugom.Ja sam slala tu jednu jedinu patrolu koju sam imala da bi onda u toku noći došlo do nasilja u porodici ,pa je odmah nakon tog bilo narušavanje javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu i na kraju u trećoj prijavi je došlo čak i do napada na policijske službenike.Tri lišenja slobode su imali na licu mjesta postupajući po tim prijavama, a zadnje lišenje slobode je bilo kod mene u dežurnoj službi.Tako da nama ta smjena nije završila u 7 ujutro i nismo išli kući već smo ostali raditi naredni dan do 12 sati“ispričala je Gorica odgovarajući na pitanje koji joj je bio najteži trenutak u službi.
„Takve smjene govore koliko je policijski posao nepredvidiv,u isto vrijeme odgovoran i stresan,a ja na sreću za ovih 18 godina nisam imala situacija u kojima sam bila životno ugrožena“kaže Gorica.
„Najljepši period rada bio mi je početak odmah nakon završene Policijske akademije,jer ko god završi dođe željan znanja i želi što više da uči pogotovo od starijih kolega.U vrijeme kad sam počela raditi imala sam tu sreću da je PS Srbac brojala znatno veći broj radnika pa je samim tim i obavljanje svih poslova bilo mnogo lakše svima.A što se tiče žena u policiji u mojoj klasi je bilo 50 polaznika od čega je 9 bilo žena,što je tada bio veliki postotak .Međutim u svakoj narednoj klasi primaju veći broj polaznika gdje se taj broj žena smanjuje.Ali mislim da i dalje postoji želja i da dosta djevojaka konkuriše da upiše Policijsku akademiju“rekla nam je Gorica i uputila poruku mladim kolegama da ne posustanu u preprekama.
„Mladim kolegama mogu da poručim da ne odustaju zbog toga što kad završe imaju neku svoju viziju našeg posla.Međutim kad počnu da rade onda vide da to i nije baš jednostavno kao što su zamišljali.Upravo bi im zbog toga poručila da ne odustaju, jer nema ništa ljepše kada u svom poslu imate mogućnost da nekom pomognete.A da bi sve to funkcionisalo potrebna je velika podrška kolega ali i porodice.Ja sam supruga i majka dvoje djece i mislim da ne bi mogla obavljati ovaj posao da nemam veliku podršku svoje porodice“rekla je za Radio Srbac Gorica Stojaković.

Opširniji razgovor sa komandirom PS Srbac Sinišom Šnjegota i pomoćnikom komandira Goricom Stojaković emitovaćemo u subotu 30.marta u 10 časova u programu našeg radija kao i putem interneta radiosrbac.com