Klub mladih Crvenog krsta Srbac izveo pokaznu vježbu

U sklopu obilježavanja Dječije nedelje, članovi Kluba mladih Crvenog krsta Srbac na Gradskom trgu u Srpcu izveli su danas na dva poligona pokaznu vježbu, na kojoj su prvo prezentovali starijoj vrtićkoj grupi djece i učenicima nižih razreda osnovne škole pružanje prve pomoći, kako bi ih upoznali sa aktivnostima Crvenog krsta Srbac i primjereno njihovom uzrastu pokazali kako se šminkaju povrede i kako se uče osnove pružanja prve pomoći.
Potom su srednjoškolcima simulirali kako dolazi do saobraćajnih nezgoda usljed nepažnje učesnika u saobraćaju i kakve mogu biti posljedice po život čovjeka ,kao i svakodnevne nezgode koje se mogu desiti djeci .
Mladi volonteri, pod vođstvom Danele Dragosavljević iz Srpca koja je pet godina aktivna u podmlatku Crveno krsta i već dvije godine je instruktor prve pomoći, bili su danas veoma uvjerljivi u pokaznoj vježbi ,o čemu svjedoči velika zainteresovanost učenika Centra srednjih škola,koji su sa direktorom Milenkom Živanićem i pedagogom Žarkom Brkanlićem posmatrali sa velikom pažnjom vježbu.
Pokaznoj vježbi su prisustvovali i učenici gradske osnovne škole sa direktorom Slavkom Dragosavljevićem i nastavnicima, kao i vaspitanici Dječijeg vrtića ,,Naša radost“ sa direktoricom Dijanom Milanković i vaspitačicama.
Pored instruktora prve pomoći, u pokaznoj vježbi je učestvovalo šest markiranata, srbačkih srednjoškolaca.
Sekretar Crvenog krsta Srbac Ljiljana Bilanović kaže da je Crveni krst Dječiju nedelju počeo juče, podjelom slatkiša prvačićima u svim osnovnim školama opštine Srbac .Uz slatkiše , djeci su podjeljeni plakati i leci,a moto ovogodišnje Nedelje djeteta je ,,Moja sedmica,moja godina“.