IN MEMORIAM: GORAZD ĐEVENICA


Gorazd Đevenica, nekadašnji dirigent i predsjednik Gradskog akademskog hora iz Srpca, preminuo je u nedjelju, 4. februara u 68. godini života a sahrana je obavljena danas (07.02.2024.) na mjesnom groblju u Kaocima u 13 časova.
Srbački hor djelovao je dugi niz godina u okviru KUD-a “Biser” iz Srpca i okupljao je mnoge naše sugrađane čije su izvedbe klasične i duhovne muzike i tradicionalnih srpskih, ruskih i makedonskih narodnih pjesama uljepšavale sve važnije kulturne svečanosti u Srpcu, a naročito svetosavske i pokrovske akademije.
Za uspješan dugogodišnji rad Gradski akademski hor je nagrađen i Zahvalnicom opštine Srbac.
Đevenica je bio i član Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke a prepoznatljiv je bio i kao istinski čuvar baštine prote Luke Davidovića, nekadašnjeg paroha iz Kaoca, za čiju unuku Biljanu je bio oženjen.
U nekoliko navrata Gradski akademski hor održavao je koncerte upravo u dvorištu kuće Luke Davidovića u Kaocima, u prelijepom ambijentu u podnožju Motajice, gdje se i danas nalazi dobro očuvana porodična kuća iz 1927. godine, koja je bila pravo čudo u to vrijeme, jer su je gradili italijanski majstori sa neobičnim stilom i arhitekturom.
Nesvakidašnji spoj tradicije, kulture i prirode oduševljavao je publiku i na taj način odata je počast čuvenom kaočkom svešteniku koji je u Kraljevini Jugoslaviji odlikovan ordenom Svetog Save za razvoj prosvjetiteljstva, koji se i danas čuva kod nasljednika. Sveštenik Luka Davidović je imao sedam kćerki od kojih je pet bilo u Narodnooslobodilačkom ratu, posjedovao je veliku biblioteku i bio poznat po tome što je u Srpcu započeo najprije gradnju škole, a potom i crkve.
Gorazd Đevenica ostavio je iza sebe suprugu Biljanu, sina Luku Mateja, kćerke Martinu i Sonju, unučad, brojnu rodbinu i prijatelje.