Goran Plotan izabran ponovo za predsjednika Boračke organizacije opštine Srbac. Za direktora”Borca” imenovan Damjan Dragosavljević

U novoj sali SO-e Srbac danas je održana prva konstitutivna sjednica Skupštine Boračke organizacije opštine Srbac na kojoj je jednoglasno na funkciju predsjednika BO opštine Srbac izabran ponovo Goran Plotan.
Plotan je borac prve kategorije i ratni vojni invalid sa sto odsto invaliditeta.On je na prijedlog 17 mjesnih boračkih organizacija predložen kao jedini kandidat da u narednom mandatnom periodu obnavlja funkciju predsjednika BO opštine Srbac.

Zahvaljujući se mjesnim odborima što su mu dali podršku kao i svim delegatima Plotan je izrazio zadovoljstvo što su u proteklom periodu uspjeli Boračku organizaciju vratiti u normalne tokove i unaprijediti status boračkih kategorija.
„Izuzetno mi je velika čast što obnavljam mandat.Bilo je tu dosta problema jer smo bili finansijski zaduženi ali uspjeli smo vratiti sve dugove.U prošlom periodu smo osnovali Fond solidarnosti boračke organizacije gdje smo realizovali 46 akcija i u te svrhe smo utrošili oko 94 000 KM.Već sutra imamo sastanak u Bijeljini sa predsjednikom BORS,ministrom za boračko-invalidsku zaštitu i direktorom Fonda za invalidna lica iz Prijedora gdje ćemo pokušati neka pitanja postaviti kako bi pokušali još nešto obezbjediti za boračku populaciju i pomoći borcima kako kod nas u Srpcu tako i šire u RS“ .
„Naš sledeći zadatak biće da u Srpcu kao najvećoj mjesnoj boračkoj organizaciji koja osim Centralnog spomen obilježja nema drugo obilježje za poginule borce iz mjesta Srbac pokušamo za 21 poginulog u novoj porti naše crkve u dogovoru sa sveštenikom Željkom Sarićem napraviti spomen česmu.Boračka organizacija nije sama u mogućnosti to realizovati pa ćemo tražiti podršku od opštinske uprave i resornog ministarstva“rekao je Plotan.
Plotan dodaje da bi od oktobra trebao krenuti jedinstveni borački dodatak za sve borce.
„Moram istaći da smo mi u prošlom sazivu i ja kao delegat koji sam bio u Skupštini BORS kao i na sastancima predsjedništva to isticali i to je bila jedna od naših ideja da svi borci koliko su bili dana u mjesecu u ratu dobiju taj borački dodatak i vidim da je to napokon dogovoreno i da će krenuti“.

Delagati su danas usvojili Odluku da usklade Statut BO opštine Srbac sa Statutom BORS i da jedan i drugi odbor odnosno članovi odbora budu delegati u Skupštini opštinske Boračke organizacije i da će nakon ovih izmjena predsjedništvo umjesto 11 brojati 13 članova.
„Do sada su to samo bili predsjednik i njegov zamjenik odbora a sad smo Skupštinu BO Srbac povećali za 10 delegata.Nekad je bilo 39 a sad je 49 i smatram da svi delegati trebaju biti delegati u Boračkoj organizaciji.Vidim odmah danas neke nove ideje i zbog toga želimo što više ljudi uključiti u rad Boračke organizacije opštine Srbac,da timski radimo“rekao je Plotan.
On se osvrnuo na provedene izbore i rekao da su imali pritisaka od nekih drugih organizacija koje su htjeli osporiti njihov rad.
„Mi smo to spriječili i nismo dozvolili da naše rukovodstvo i naše ljude bira neka druga organizacija i zbog toga sam veoma ponosan“zaključio je Plotan.
Izborna skupština je započela himnama Bože pravde i Moja Republika,te minutom ćutanja za sve poginule i nestale borce u prethodnom odbrambeno-otadžbinskom ratu,a potom je jednoglasno usvojen dnevni red.
Potom se prešlo na izbor radnih tijela,verifikaciju izbora Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i Odbora RVI,a osim predsjednika na Izbornoj skupštini su izabrani delegati za Skupštinu Boračke organizacije RS,članovi Predsjedništva Skupštine BO opštine Srbac ,Nadzorni odbor i druge komisije koje su predviđene Statutom organizacije.
Obnovljen je i mandat predsjedniku Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Branku Grahovcu koji je rekao da je zadovoljan dosadašnjim radom članova odbora .
„Želim da se zahvalim na podršci koju smo imali u protekle 4 godine.Imali smo redovno sjednice odbora i sve odluke smo donosili jednoglasno.Zadovoljan sam radom članova odbora koji su se redovno odazivali na sjednice i evo verifikovan nam je sledeći mandat.Primarni cilj koji će biti u narednom periodu je zapošljavanje djece porodica poginulih boraca“,rekao je Grahovac.
Na povjerenju se zahvalio i Goran Trivunić koji je takođe ponovo izabran za predsjednika Odbora RVI Srbac,a ispred Predsjedništva Skupštine BO Opštine Srbac riječi zahvalnosti je uputio Dragan Aleksić koji ostaje na čelu predsjedništva u naredne 4 godine.
Aleksić je rekao da je veoma važno održati jedinstvo Boračke organizacije.
„Iskreno se nadam da smo radili veoma uspješno i da ćemo nastaviti tako i dalje.Mi smo u protekle 4 godine održali 19 sjednica predsjedništva i sve naše obaveze kao operativno-izvršni organ naše skupštine izvršili.Siguran sam da ćemo i ubuduće tako nastaviti a u prilog još boljem radu govori to što smo prošireni za još dva člana“rekao je Aleksić.
Za članove Skupštine BORS iz Boračke organizacije opštine Srbac danas su predloženi Duško Mitrić iz reda članova boraca i Branko Grahovac iz reda članova porodica poginulih boraca.
Duško Mitrić je budućem rukovodstvu BO Srbac poželio uspjeh i uputio riječi zahvalnosti na ukazanom povjerenju da predstavlja opštinu Srbac u Skupštini BORS.
„Ono što je obaveza delegata u Skupštini BORS je da prenosimo stavove boračke organizacije Opštine Srbac znači isključivo one stavove koje ova skupština donese i prezentujemo ih tamo.To smo radili i u prethodnom periodu i mislim da smo se u složenim vremenima koja su iza nas dobro snalazili i pomogli rad BO opštine Srbac“rekao je Mitrić.

Nakon prve konstitutivne sjednice Skupštine BO opštine Srbac održana je prva konstitutivna sjednica Skupštine privrednog društva “Borac” d.o.o Srbac na kojoj je v.d direktora Damjan Dragosavljević jednoglasno izabran za direktora preduzeća”Borac”u naredne 4 godine.
Na jednoj od proteklih sjednica BO usvojen je zaključak da neće imenovati direktora dok se ne izabere rukovodstvo opštinske boračke organizacije .
“Danas smo izvršili izbor u Boračkoj organizaciji i tako smo donjeli odluku da danas predložimo Damjana Dragosavljevića koji je bio v.d direktora u proteklih 17 mjeseci da u mandatnom periodu 2023-2027.godina obavlja dužnost direktora Preduzeća“Borac“.
Preduzeće je u velikom finansijskom problemu koji su nastali u nekom ranijem periodu .Mi u Boračkoj organizaciji smo zadovoljni sa radom Dragosavljevića,zaustavljen je gubitak preduzeća pa ćemo pokušati pomoći da se riješi duga”rekao je predsjednik Plotan.

Zahvaljujući se Skupštini i Boračkoj organizaciji na ukazanom povjerenju Dragosavljević je rekao da je iza zaposlenih u ovom kolektivu težak period.On je obećao da će u narednom mandatnom periodu pokušati napraviti pomak na bolje.
“Planiramo da dobijemo aparat koji smo dugo čekali što će nam biti velika podrška u radu.Kad sam prije 17 mjeseci imenovan za v.d direktora Preduzeća”Borac”nisam ni znao da sam naišao na velike probleme.Za ovih 17 mjeseci zajedno sa mojim saradnicima uspjeli smo napraviti neke konkretne pomake.Zaustavljen je trend zaduženja preduzeća a u svemu nam je mnogo izašla u susret opštinska uprava.Isplatili smo svih 17 plata radnicima i sada nismo nikom ništa dužni što je naš najveći uspjeh.Želim još jednom da vam se zahvalim na ukazanom povjerenju i kažem da neću ništa raditi samovoljno i da ćemo zajedno donositi odluke i raditi na dobrobit preduzeća Borac, rekao je novoimenovani direktor Dragosavljević.