Delegacije opštine Srbac prisustvovale obilježavanju 32 godine od formiranja 2. krajiške brigade

Predstavnici Opštine Srbac, Boračke organizacije opštine Srbac i delegacija pripadnika Druge krajiške brigade iz Srpca prisustvovali su obilježavanju 32 godine od njenog formiranja koje je održano u Memorijalnom centru Druge krajiške brigade Vojske RS u banjalučkom naselju Rakovačke bare.
Naše delegacije položile su vijence i prisustvovali parastosu za 231 poginulog borca ove brigade, a među prisutnima bio je predsjednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je novinarima da je Druga krajiška brigada slavna brigada VRS koju su činili, ne samo borci iz Banjaluke, već iz mnogih opština u kojima je vodila teške borbe za očuvanje slobode.
“Obilježavamo dan kada je ova brigada formirana na ovom mjestu i odakle je krenula u svoj borbeni put. Moja zahvalnost kao predsjednika Republike je u činjenici da je brigada bila jedan od donosilaca udarne snage, odbrambene snage same VRS i Republike Srpske. Preživjelim borcima treba odati priznanje, a poginulima počast”, rekao je Dodik.

On je ukazao na važnost prisustvovanja obilježavanju dana ove brigade.

Potpredsjednik Udruženja boraca Druge krajiške brigade Vladimir Ševarika istakao je da je ova brigada ponos Republike Srpske, jer je dala mnogo toga da bi Republika živjela.

On je rekao da se obilježavaju 32 godine otkako je formirana 2. Krajiška brigada VRS, te da je ova jedinica jedina u Republici Srpskoj koja je izgradila memorijalni centar.

Ševarika je naveo da je na ratnom putu koji je trajao 1.720 dana i dugom više od 3.500 kilometara od Zapadne Slavonije, “Koridora života”, gradačačkog, oraškog, dobojskog, sarajevskog, vlašićkog, glamočkog i bihaćkog ratišta, pa sve do Manjače, kroz brigadu prošlo više od 23.000 boraca, a život za Republiku Srpsku dao 231 borac.

Druga krajiška brigada imala 1.600 ranjenih boraca, od kojih 750 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, dok se za trojicom boraca ove brigade još traga.

Nekoliko stotina Srpčana su bili pripadnici Druge krajiške brigade.

U ime porodica poginulih i nestalih boraca Druge krajiške brigade okupljenima se obratio Branko Grahovac, sin komandanta Druge krajiške brigade majora Dragana Grahovca iz Srpca.

On je poručio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku da čuva Republiku Srpsku i da svaki naredni dan pronađe motivaciju i inspiraciju da radi ono što radi najbolje do sada.

“Druga krajiška brigada je imala uistinu slavan ratni put i mogu reći da sam danas ponosan sin komandanta ove brigade koja je ispoštovala sve međunarodne konvencije i pravila ratovanja”, rekao je Grahovac.

On je naglasio da je jedinstvo potrebno više nego ikada, dodajući da se ono mora isticati kroz garanta mira na ovim prostorima, a to je Srbija.

Grahovac je rekao da je srpski narod bio primoran da brani grobove svojih djedova i očeva, kućne pragove, te da nikada nije bio osvajački.

Udovica majora Grahovca, Branka Grahovac rekla je da dolazi na ovo mjesto sa ponosom.

“Treba da živimo u miru i da nam niko ne nameće svoje, već da mi odlučujemo kako ćemo živjeti. Zbog svih boraca koji su poginuli i koji su ranjeni, želim da Republika Srpska ostane i da živimo u miru”, poručila je ona.
Obilježavanju su prisustvovali bivši pripadnici brigade, predstavnici boračkih organizacija Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, porodice poginulih boraca i mnogi drugi.

Slavna Druga krajiška brigada formirana je 18. septembra 1991. godine.