Danas počela predizborna kampanja

Predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH zvanično je počela danas i trajaće 30 dana, tokom kojih će se vršiti obraćanja političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/.
Iz RAK-a napominju da od dana raspisivanja do dana održavanja lokalnih izbora 15. novembra postoji obaveza poštivanja odredaba Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

Iz RAK-a su precizirali da se obaveza objavljivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

Izborna tišina počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 časova i trajaće do njihovog zatvaranja.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje predizborne kampanje, odnosno izborne programe, u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidim.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se obezbjeđenje tumačenja na znakovni jezik ili titlovanje.

U programu Radio Srpca će posljednje sedmice  pred izbore, od 9. do 13. novembra 2020. godine, u terminu od 13 do 15.10 časova biti predstavljena 22 politička subjekta koja učestvuju u ovogodišnjim lokalnim izborima za izbornu jednicu 012 B Srbac.

Od 9.do 11. novembra, od 9.40 do 10 časova, predstaviće se kandidati za načelnika opštine Srbac.

Saopštenja i prilozi sa javnih tribina i konferencija za medije političkih subjekata biće emitovani svakog radnog dana u sklopu centralne informativne emisije Dnevne novosti, koja je na programu u 15.30  časova.