Bojan i Đorđe Ugren iz Srpca gaje veliku ljubav prema konjima

Srpčani Bojan i Đorđe Ugren imaju jednu veliku, zajedničku ljubav,a to su dobri konji. Petnaestogodišnji Đorđe ljubav prema konjima pokazao je od najranije mladosti, tako da je već kao četvorogodišnjak prvi put sjeo na konja na ergeli Vučijak u Prnjavoru.

Zajednička ljubav oca i sina, prije četiri godine, izrodila je Konjički klub “Ipsilon”,a u svom domaćinstvu porodica Ugren timari četiri konja.

Na otvorenom prostoru između Vrbasa, Bardače i Save, Bojan i Đorđe dan za danom provode sa konjima.

Bojan priča da je čista, iskonska ljubav prema konjima prisutna od najranijeg doba. Presrećan je bio kada je shvatio da je upravo njegov sin Đorđe tu njegovu ljubav prema konjima naslijedio i ponovo probudio.Jedno vrijeme, Bojan je bio angažovan u Rogatici na ergeli “Borike” na koordinaciji oko uzgoja i selekcije konja.

“ Od tadašnjeg vlasnika ergele, dobili smo ždrijebe Luna, koje se i dan danas nalazi u našoj štali.Trebalo bi nekih 40-50 sati časova da bi odrasla osoba savladala tehnike jahanja. Za one mlađe je malo problem, jer prelaz na galop obično izaziva strah, dok terensko jahanje podrazumijeva i niz situacija, npr iskoči životinja, kao što je divlji fazan, na koje konj reaguje.Svaki sport ukoliko se bavite profesionalno je skup. Konjički sport spada u rang elitnih sportova iz razloga što zahtijeva mnogo više sredstava. Samo održavanje konja na mjesečnom nivou je skupo (štala, hrana, trener, potkivač, veterinar, prevoz za takmičenja, kotizacije). Pored znatnih finansijskih ulaganja, ovaj sport kao i u svakom drugom sportu zahtijeva mnogo vremena i ulaganja. Konkretno u ovom sportu pored vas koji ste jahač, vi imate i konja kome morate posvetiti nekoliko sati dnevno svaki dan (treninzi, timarenje, čišćenje, hranjenje itd…). Konji su ogledalo svojih jahača”,priča Bojan.

U posljednjih nekoliko godina konjički sport postao je veoma popularan u Republici Srpskoj.

Konjički klub „Y“ Srbac jedan je od osam članova Saveza konjičkih organizacija Republike Srpske, a Bojan je, kao profesionalni trener jahanja i stručnjak u ovoj oblasti, na funkciji generalnog sekretara Saveza.

“Jahanje se nekada smatralo viteškom disciplinom i bila je privilegija prinčeva i plemstva, ali u novije vrijeme jahanje postaje sport koji vole i djeca i odrasli. Uzjahati konja i otisnuti se u prirodu, zaboraviti na obaveze i stres, osloboditi um – postaje jedinstveni recept za okrepljenje duha i tijela savremenog čovjeka današnjice”,poruka je Bojana i njegovog sina Djordja Ugrena.