Biciklista Živko Savić iz Srpca treći na evropskom prvenstvu u ultramaratonu u Hrvatskoj u kategoriji do 50 godina

Biciklista Živko Savić iz Srpca osvojio je treće mjesto na evropskom prvenstvu u ultramaratonu “Cro Ultra 24” u Hrvatskoj, u kategoriji muškaraca ispod 50 godina starosti, na najtežoj trci “Solo 24”.

Radilo se ultramaratonskoj biciklističkoj vožnji koja je održana na ravnoj stazi dugoj 20 kilometara kroz područje opštine Oriovac kod Slavonskog Broda, a pobjednik je bio onaj ko je prešao najviše kilometara za 24 časa.

“U prvih deset sati trke, koja je počela u petak, 7. juna, uspio saam da se odvojim od ostalih takmičara, zajedno sa evropskim i svjetskim prvakom Stankom Verstovšekom iz Slovenije. Tih deset sati je proteklo bez stajanja, sa prosječnom brzinom od 41,3 kilometara na čas. Nakon toga sam pravio prvu pauzu od 15 minuta i poslije toga vozio još 80 kilometara. Kada je svanulo u subotu, bila je velika vrućina i nije se više moglo dugo izdržati na stazi bez stajanja. Vremenski uslovi su uzrokovali da većina takmičara napravi više pauza nego što su planirali. Trku sam završio sat i 40 minuta prije isteka 24 časa jer nisam htio da rizikujem neki zdravstveni problem, ali sam uprkos tome uspio napraviti dobar rezultat sa skoro pređenih 700 kilometara”, rekao je Živko.

Stanko Verstovšek, koji je bio prvi favorit na trci 24 sata, odbranio je naslov od prošle godine kada je napravio 903 kilometra, dok je ove godine bio na učinku od 777 kilometara za svoj četvrti naslov evropskog prvaka, a on je i aktuelni svjetski prvak. Iza Verstovšeka na drugom mjestu bio je, kao i prošle godine, Kris Hopkinson iz Engleske koji je imao samo 21 kilometar manje, ali je uspio odnijeti pobjedu u kategoriji 50+.

Tokom ove manifestacije održan je i šestočasovni i dvanaestočasovni maraton, ali je Živko vozio najtežu rutu “Solo 24”. Na prvenstvu je učestvovalo 80 biciklista iz 12 evropskih zemalja.

“Zahvaljujem se kolegi Bojanu NJežiću koji je bio član mog “boks” tima. Bez njega ovaj rezultat ne bi bio moguć. Odradio je profesionalno svoj dio posla koji je jako bitan na ovakvim tipovima trka. Takođe zahvaljujem Opštini Srbac koja je finansijski pomogla odlazak na ovo takmičenje”, rekao je Živko.

On je prošle godine uspješno okončao i biciklistički ultramaraton Pariz-Brest-Pariz a dionicu dugu 1200 kilometara prešao je za 80 sati i četiri minute, što je 10 sati ispod predviđenog vremena.

Biciklizmom se rekreativno bavi već pet godina a učestvovao je na raznim maratonima i trkama gd‌je je ostvario zapažene rezultate.

Redovno učestvuje u brevetima i ove godine ispunjava uslov da dobije najveću titulu “Randonneur 10000” a trenutno je vlasnik titule “Randonneur 5000”.