Arhmandrit Teofil dobitnik prestižne nagrade ,,Zlatna značka”

Prestižno priznanje ,,Zlatna značka” Kulturno-prosvetne zajednice Srbije večeras je uručeno arhimandritu Teofilu, igumanu manastira Osovica za nesebičan, predan I dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

Nagrada, pozlaćena značka i Povelja, grafički list uručena je pojedincima koji su nagradu dobili za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, a svečanost je upriličena u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Žiri za dodjelu „Zlatne značke” sve odluke je donio jednoglasno, a među 55 dobitnika priznanja, u veoma jakoj konkurenciji od 540 pristiglih prijedloga iz Republike Srpske, Srbije i raznih dijelova Evrope, našao se iguman Teofil, koji je još jednom opštinu Srbac i manastir Osovicu predstavio na najbolji način i dao doprinos da se, na poseban način, za našu lokalnu zajednicu daleko čuje.

Prije ,,Zlatne značke”, arhimandrit Teofil je dobitnik i brojnih drugih nagrada i priznanja, među kojima su ,,Večernjakov pečat” za širenje mira i ljubavi,  orden Rusije pravoslavne za vjeru i revnost, medalje Nižegorodske mitroplolije. Ovogodišnji je dobotnik najvišeg opštinskog priznanja  – Povelje opštine Srbac.

,,Drago mi i počastvovan sam što sam jedan od dobitnika ove prestižne nagrade, koja sa sobom donosi čast, ali i odgovornost da u budućnosti  bude opravdana i pruži podstrek za dalje napredovanje. Zahvaljujem žiriju koji je odlučio da se i moje ime nađe među 55 izuzetno uspješnih pojedinaca iz raznih oblasti”, rekao je arhimandrit Teofil.

Nagrada ,,Zlatna značka”, koju dodjeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, trajni je oblik priznanja koje se dodjeljuje istaknutim profesorima, akademicima, doktorima nauka, novinarima, stvaraocima i kulturnim aktivistima za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan, dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture i od nacionalnog je značaja za Republiku Srbiju. Ustanovljena je 1976.godine i predstavlja najdugovečniju i najznačajniju srpsku nagradu i priznanje u Republici Srbiji, imajući u vidu da se dodeljuje po 48. put, a, kako organizatori kažu, dodjeljuje se najboljima među najboljima pregaocima iz mnogih društvenih oblasti.