Akcija mljekara iz Republike Srpske za nabavku medicinske opreme

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske pokrenulo je akciju “Čašom mlijeka za pluća puna kiseonika” s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku respiratora ili druge medicinske opreme u okviru borbe protiv virusa korona.

Iz udruženja su poručili da je cilj da zajedno pokažu solidarnost i da na najbolji mogući način pruže podršku hrabrim ljekarima i ljudima koji su ugroženi.

Zbog toga su, kako su naglasili, i pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupovinu neophodne medicinske opreme.

“I ako se skupi barem za jedan respirator, doniraćemo ga u skladu sa preporukama republičkog štaba”, poručili su iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Srpske.

Pozvali su i druge mljekare koji nisu članovi udruženja, te proizvođače hrane za stoku da podrže akciju.

Novac je moguće uplatiti na račun – 4400936720008, NLB Razvojna banka Banjaluka do 10. aprila, a izjava koju treba da popune, sa iznosom novca koji žele da uplate, nalazi se na internet stranici udruženja klikom na ovaj link.

Prije nekoliko dana i premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su svi članovi Vlade RS odlučili da polovinu svojih neto primanja za mart uplate u Fond solidarnosti za obnovu RS.

Donijeta je preporuka da se dijela primanja odreknu i svi zaposleni u javnom sektoru, sa izuzetkom zdravstva. Sve će da bude na dobrovoljnoj bazi, svi koji žele treba da potpišu izjavi da su saglasni.

“Preporuka je da primanja do 1.000 KM to bude do pet odsto od neto plate, a za primanja preko 1.000 KM da to bude do 10 odsto. Naša je sugestija svim izabranim ili imenovanim osobama iz RS, državnim službenicima, namještenicima, direktorima, da se odreknu svoje neto plate za mart do 20 odsto, u korist Fonda solidarnosti za obnovu RS. Takođe, preporuka ide da se sve naknade za sve upravne i nadzorne obore i odbore za reviziju za mart mjesec uplate u Fond solidarnosti. Ta sredstva će isključivo biti za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su direktno pogođeni”, rekao je Višković.